najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Vuku Ršumoviću nagrada za najbolji film na festivalu LIFFE

Grand pri “Živojin Žika Pavlović” na ovogodišnjem Leskovačkom internacionalnom festivalu filmske režije (LIFFE) pripao je srpskom reditelju Vuku Ršumoviću za film “Ničije dete”.

Ršumović, koji je dobio i ček na 450.000 dinara, rekao je da mu ova nagrada posebno znači zato što je bio student Živojina Pavlovića na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.”Bio je fantastičan pedagog i neverovatan sinesta. Napravio je više remek dela, a neki od tih filmova su jako uticali na mene”, kazao je Ršumović na dodeli nagrada u LKC-u.

Druga nagrada za najbolju režiju otišla je u ruke Vinka Moderndorfera za film “Inferno”, a treća Goranu Radovanoviću za film “Enklava”.Nagradu “Zlatni lešnik” za najbolju žensku ulogu podelile su glumica Inti Šraj za ulogu u filmu “Do balčaka” i Jovana Stojiljković za ulogu u filmu “Panama”, koja je kazala da je ova nagrada posebno važna jer o njoj odlučuju eminentni reditelji.

I nagrada “Zlatni lešnik” za najbolju mušku ulogu ravnopravno je dodeljena glumcima dečacima Filipu Šubašiću koji igra u “Enklavi” i Denisu Murtiću za film “Ničije dete”, uz obrazloženje da su “dva osvežavajuća lica u srpskoj kinematografiji, sa očigledno autentičnim talentima”.

Specijalno priznanje potshumno je dodeljeno glumcu Đuzi Stojiljkoviću za “iznavredni poluvekovni doprinos kulturi regiona, kao i hrvatskom reditelju Ognjenu Sviličiću za “Takva su pravila”.Po prvi put specijalnu nagradu dobila je leskovačka publika za dolazak u bioskop i “promišljanje sveta u kome živi”.

O nagradama je odlučivao stručni žiri u sastavu: Branko Šmit, reditelj iz Hrvatske, Branko Baletić, reditelj iz Crne Gore i srpski glumac Branislav Lečić, koji je kazao da je snaga LIFFE to što otvara i postavlja pitanja.

“Uliva poverenje da se kulturnim jezikom, jezikom civilizacije i razumevanja može uspostaviti kontakt: razumeti drugu stranu i ne stvarati zidove između ljudi. Nama je to više nego potrebno, ne samo kada je u pitanju region bivše Jugoslavije, nego nam je potrebno da komuniciramo međusobno”, kazao je Lečić.Organizator LIFFE bio je Leskovački kulturni centar, a pokrovitelji Ministarstvo kulture, grad Leskovac, kompanija “Zdravlje Actavis” i Filmski centar Srbije.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike