Vuku Ršumoviću nagrada za najbolji film na festivalu LIFFE

Foto: Beta

Grand pri „Živojin Žika Pavlović“ na ovogodišnjem Leskovačkom internacionalnom festivalu filmske režije (LIFFE) pripao je srpskom reditelju Vuku Ršumoviću za film „Ničije dete“.

Ršumović, koji je dobio i ček na 450.000 dinara, rekao je da mu ova nagrada posebno znači zato što je bio student Živojina Pavlovića na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.“Bio je fantastičan pedagog i neverovatan sinesta. Napravio je više remek dela, a neki od tih filmova su jako uticali na mene“, kazao je Ršumović na dodeli nagrada u LKC-u.

Druga nagrada za najbolju režiju otišla je u ruke Vinka Moderndorfera za film „Inferno“, a treća Goranu Radovanoviću za film „Enklava“.Nagradu „Zlatni lešnik“ za najbolju žensku ulogu podelile su glumica Inti Šraj za ulogu u filmu „Do balčaka“ i Jovana Stojiljković za ulogu u filmu „Panama“, koja je kazala da je ova nagrada posebno važna jer o njoj odlučuju eminentni reditelji.

I nagrada „Zlatni lešnik“ za najbolju mušku ulogu ravnopravno je dodeljena glumcima dečacima Filipu Šubašiću koji igra u „Enklavi“ i Denisu Murtiću za film „Ničije dete“, uz obrazloženje da su „dva osvežavajuća lica u srpskoj kinematografiji, sa očigledno autentičnim talentima“.

Specijalno priznanje potshumno je dodeljeno glumcu Đuzi Stojiljkoviću za „iznavredni poluvekovni doprinos kulturi regiona, kao i hrvatskom reditelju Ognjenu Sviličiću za „Takva su pravila“.Po prvi put specijalnu nagradu dobila je leskovačka publika za dolazak u bioskop i „promišljanje sveta u kome živi“.

O nagradama je odlučivao stručni žiri u sastavu: Branko Šmit, reditelj iz Hrvatske, Branko Baletić, reditelj iz Crne Gore i srpski glumac Branislav Lečić, koji je kazao da je snaga LIFFE to što otvara i postavlja pitanja.

„Uliva poverenje da se kulturnim jezikom, jezikom civilizacije i razumevanja može uspostaviti kontakt: razumeti drugu stranu i ne stvarati zidove između ljudi. Nama je to više nego potrebno, ne samo kada je u pitanju region bivše Jugoslavije, nego nam je potrebno da komuniciramo međusobno“, kazao je Lečić.Organizator LIFFE bio je Leskovački kulturni centar, a pokrovitelji Ministarstvo kulture, grad Leskovac, kompanija „Zdravlje Actavis“ i Filmski centar Srbije.

(Beta)

Ostavite komentar

Ostavite komentar