Zahvaljujući njoj je preživeo Holokaust: Susret sa spasiteljkom nakon šest decenija (Video)

Mihael Hohberg (77) ponovo se susreo sa 86-godišnjom Kristinom Jakubovskom na “Kenedi” aerodromu u Njujorku, dok se ona prisećala kako ga je uzela na čuvanje. Ova priča ne bi bila toliko interesantna, ali su Mihael i Kristina svedoci krvave okupacije Nemaca u Drugom svetskom ratu. Naime, porodica Jakubovski je naišla na malenog Mihaela, nakon požara u jednom Varšavskom naselju, i odlučila se na riskatnan potez – da ga krije od nacista.

“Bio je lep i dobar dečak, nikakve probleme nije pravio”, prisećala se Kristina tog perioda.

Četvorogodišnjeg Mihaela je majka prebacila preko zida nešto pre paljenja kraja u kom su bili smešteni njegovi najbliži, porodica i prijatelji. Samo je on preživeo.

“Malo ljudi se tada odlučilo na takav korak i pomoglo Jevrejima”, rekao je Hohberg. “Ali Jevreji kažu: ko god spase jednu dušu, spasao je celi svet”.

Jozef Jakubovski koji se borio protiv nacista kao član poljskog podzemlja, ubijen je u borbi. Ostatak porodice bio je primoran da pobegne na selo i sa sobom su poveli i Mihaela.

Kada je rat završen, Hohberg je neko vreme proveo u sirotištu, a zatim se preselio u Izrael, gde se oženio i dobio tri sina, prenose britanski mediji.

Ostavite komentar