U trendu

Alarmantan porast mladih u depresiji: prevencija, simptomi, pomoć

Treba znati da je depresija vrsta mentalnog poremećaja koji uzrokuje osećaj tuge i gubitka interesovanja za aktivnosti. Sve češće pogađa mlade osobe.

Depresija utiče na to kako mlada osoba misli i kako se ponaša, a može izazvati emocionalne, funkcionalne, fizičke i zdravstvene probleme. Iako se depresija može desiti u bilo kom dobu života, simptomi se mogu razlikovati kod mladih u odnosu na odrasle.

Simptomi

Znaci depresije kod mladih su obično promene ponašanja koje mogu izazvati značajne probleme kod kuće, u društvenim aktivnostima ili drugim područjima života.

Simptomi depresije mogu varirati i biti manje ili više ozbiljni, što se manifestuje kroz upadljive emocionalne promene i promene ponašanja

Ponekad je teško razlučiti šta je normalno za odrastanje i pubertet, a šta je depresija mladih soba. Razgovorom sa tinejdžerom može se pokušati da se utvrdi u kakvom je stanju.

Ako simptomi depresije postaju sve veći, treba razgovarati sa lekarom ili mentalnim zdravstvenim radnikom. Porodični lekar ili pedijatar mogu vam pomoći u početku za dijagnozu ili savet i šta raditi i kome se obratiti.

Pomoć

Roditelji i prijatelji najviše mogu pomoći tinejdžeru da uspe.

Navodimo nekoliko koraka koje možete preduzeti:

Pridržavajte se plana lečenja. Pobrinite se da vaš tinejdžer prisustvuje sastancima. Čak i ako se mlada osoba dobro oseća, treba da uzima lekove kako je propisano. Prestankom uzimanja lekova, simptomi depresije mogu se  vratiti

Saznajte više o depresiji. Obrazovanje može osnažiti vašeg tinejdžera i motivisati njega ili nju da se drži plana lečenja. Takođe, može imati koristi od vas i drugih voljenih da nauči o depresiji i shvati da je to stanje sa kojim se može uspešno boriti.

Podstičite komunikaciju sa svojim detetom. Razgovarajte o promenama koje posmatrate i ističite svoju bezuslovnu podršku. Stvorite okruženje u kome on može podeliti zabrinutost dok slušate.

Obratite pažnju na znake upozorenja. Radite sa svojim doktorom ili terapeutom tinejdžera da biste saznali šta bi moglo izazvati simptome depresije. Napravite plan tako da vi i vaše dete znate šta da radite ako se simptomi pogoršaju. Članovi porodice ili prijatelji treba da uoče i da pomognu kada vide znakove upozorenja.

Pobrinite se za usvajanje zdravih naviku. Redovne vežbe, čak i lagana fizička aktivnost, mogu pomoći u smanjenju simptoma depresije. Normalno spavanje je veoma važno za svu decu i omladinu, posebno za onu sa depresijom. Kada se pojave problemi sa spavanjem, pitajte doktora za savet.

Izbegavanje alkohola i droge. Mladim osobama se može učiniti da alkohol i marihuana zajedno sa lekovima smanjuju simptome depresije, ali na duže staze oni pogoršavaju simptome i učiniće depresiju težom za lečenje. I ovde razgovor sa lekarom može pomoći.

Uklonite sve oružje iz kuće ako živite sa detetom ili mladom decom jer oružje može biti opasno kao igračka, ali i kao izazov za „izlazak iz depresije“.

Suočavanje i podrška

Pokažite svom detetu da vam je stalo do njega. Ne možete da shvatite zašto vaš tinejdžer oseća beznadežnost ili oseća gubitak ili neuspeh. Ali slušate ga i pokušajte da se stavite u njegov položaj. Pomozite u izgradnji samopoštovanja kod njega tako što ćete prepoznati male uspehe i ponuditi pohvale.

Ohrabrenja

Napravite i održavajte zdravo prijateljstvo. Pozitivni odnosi mogu pomoći da mlada osoba poveća samopouzdanje i da ostane povezana sa drugima.

Podstičite dete na izbegavanje odnosa sa ljudima čiji stavovi ili ponašanja mogu pogoršati depresiju.

Ostanite aktivni. Učešće u sportu, školskim aktivnostima ili poslu može pomoći usredsređivanju na pozitivne stvari, a ne na negativna osećanja.

Pitajte za pomoć. Tinejdžeri mogu nerado tražiti podršku kada imaju probleme. Podstičite osobu da razgovara sa članom porodice ili sa drugim poverljivom osobom kad god je to potrebno.

Imajte realna očekivanja. Mnogi tinejdžeri sami procenjuju kada nisu u mogućnosti da dođu do nerealnih standarda – akademskih, u sportu ili u izgledu. Treba vi i on da znate da niko nije savršen i da se sa tim može živeti.

Pojednostavite život. Pažljivo odaberite obaveze i postavite razumne ciljeve. Neka vaše dete zna da je u redu da manje može da učini i da ne treba da se oseća loše zbog toga.

Planirajte vreme. Planirajte svoje aktivnosti tako što ćete napraviti spiskove ili koristiti planera da ostanete organizovani i da imate vremena za svoje dete.

Povežite se sa drugim osobama koji se bore sa depresijom. Pitajte da li postoje lokalne grupe podrške za depresiju. Grupe za podršku depresiji se nude na društvenim mrežama, ali ih proverite kako biste bili sigurni da su pod sigurnim vođenjem.

Zdravlje. Fizičko zdavlje doprinosi mentalnom zdravlju tako da je potrebna redovna ishrana, zdravi obroci, redovno vežbanje i dovoljno spavanja.

Donesite zdravu hranu u kuću, neka radne prostorije budu dobro osvetljene, a da noćno spavanje bude u mraku (eventualno malo noćnog osvetljenja koje neće remetiti san).

Prevencija

Nema sigurnog načina da sprečite depresiju ali osobu sa depresijom treba ohrabriti:

Preduzmite korake za kontrolu stresa, povećajte otpornost i povećajte samopouzdanje kako biste rešili probleme kada se pojavljuju

Dođite do prijateljstva i socijalne podrške, posebno u kriznim situacijama.
Treba početi sa lečenjem kod najranijih znakova kako biste sprečili pogoršanje depresije

Ne prekidati lečenje koje se preporučuje, čak i nakon što simptomi rastu, kako bi se sprečilo recidiviranje simptoma depresije. Ukoliko ste zabrinuti, obratite se vanredno lekaru.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.