U trendu

Antidepresivi – univerzalni lekovi?!

Zanimljivo istraživanje iz Kanade donosi podatke o značajnom porastu prodaje lekova protiv depresije – antidepresiva.

Prema istraživanju, lekari antidepresive prepisuju ne samo za depresiju već i za široki spektar zdravstvenih problema. Podaci pokazuju da je polovina antidepresiva izdata ne recept zbog depresije, a polovina zbog nekih drugih tegoba ili bolesti.

Problem je u tome što se antidepresivi prepisuju za druge tegobe (migrena, fibromijalgija…), iako nije poznato da li će biti efikasni ili ne, pa mogu imati negativne posledice po pacijenta.

Upotreba antidepresiva porasla je u Americi za skoro 400% između 1988. i 2008. godine. Ti podaci su ukazivali i da 11% tinejdžera uzima antidepresive.

Kako bi se detaljno istražila situacija, kanadska studija prikupila je podatke iz zdravstvenih kartona 120.000 pacijenata i njima prepisane recepte od strane 158 lekara u Kvebeku u periodu 2006- 2015. godine. U tom periodu prepisano je na recepte 102.000 antidepresiva, a od tog broja 55% zbog lečenja depresije. Ostale bolesti za koje su prepisivani antidepresivi jesu: anksiozni poremećaj (18,5%), nesanica (10%), hronični bol (6%) i panični poremećaj (4%). U pojedinim slučajevima, antidepresivi su prepisivani i zbog migrene, menopauze, nedostatka pažnje, hiperaktivnosti, problema sa varenjem, seksualne disfunkcije, posttraumatskog stresnog poremećaja i urinarnih problema.

Sistem funkcionisanja antidepresiva na navedene bolesti i tegobe u opštem smislu nije poznat, ali sa druge strane daje određene rezultate jer ga lekari ne bi prepisivali bez potrebe. Verovatno je da je značajan uticaj placebo efekta, tako da lek deluje i zbog same psihe pacijenta.

Istraživanje navodi da širok spektar antidepresiva, kao i način doziranja, mogu uticati na poboljšanje stanja drugih tegoba čak i ako antidepresivi nisu namenjeni za te tegobe ili bolesti. Lekari se najčešće oslanjaju na iskustvo primene antidepresiva za određene tegobe kod pacijenta, pa tako šire njegovu primenu. I međusobne konsultacije lekara na osnovu pojedinih slučajeva mogu proširiti primenu antidepresiva.

Zvanični stav medicinske zajednice Kanade jeste da za svaku navedenu tegobu ili bolest postoji adekvatan i proveren lek ili terapija. Protive se širokoj upotrebi antidepresiva, naročito zbog nepotvrđenog naučnog istaživanja o njihovoj upotrebi i za druge bolesti ili tegobe.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar