Hrana kao lek za depresiju

Možda zvuči neverovatno, ali hranom se može uticati na depresiju, a neko jelo nam može biti antidepresiv.
Hrana bogata vitaminom B12 i folnom kiselinom
Smatra se da jela koja sadrže sastojke bogate folnom kiselinom i vitaminom B12 sprečavaju pojavu poremećaja centralnog nervnog sistema, naglih poremećaja i promena u raspoloženju, kao i demenciju. Veza između unošenja većih količina hrane koja u sebi sadrži folnu kiselinu i smanjenja intenziteta simptoma depresije – varira od kulture do kulture. Nedavno završena studija pokazala je ipak da je, kada je reč o Japancima, ova veza i te kako jaka.
Folna kiselina je u najvećoj meri zastupljena u zrnastoj, mahunastoj hrani i zelenišu, a vitamin B12 je najzastupljeniji u mesu, ribi, živini i mlečnim proizvodima.
Folna kiselina i vitamin B12 zastupljeni su takođe, u manjoj ili većoj meri, i u obrocima poput:

  • salate sa spanaćem u kombinaciji sa nekom vrstom ribe
  • omleta od jaja sa spanaćem i sirom male masnoće

Voće i povrće
Kao što većina ljudi već i zna, povrće i voće je izuzetno bogato glavnim hranljivim i antioksidantnim fitosupstancama koje direktno utiču na naše dobro zdravlje, kao i na zdrav život uopšte.
Jedno istraživanje je pokazalo da će, ako u toku dana pojedemo dodatne dve porcije nekog voća ili povrća, to podići nivo našeg zdravlja za čak 11%. Učesnici ovog eksperimenta koji su jeli veće količine voća i povrća – bili su zdraviji i imali su mnogo pozitivniji stav o svom zdravlju od ostalih ispitanika.
Hrana bogata selenom
Sam po sebi, selen je mineral koji u našem telu ima ulogu antioksidanta. Međutim, ovde se postavlja sledeće pitanje: u kakvoj su vezi antioksidanti sa našim zdravljem i kako utiču na poboljšanje našeg raspoloženja? Istraživanja ukazuju na to da je pojava stresa u našem mozgu u vezi sa prisustvom blage ili umerene depresije, pogotovo kod pripadnika starije populacije. Zato je savet eksperata da se u organizam svakodnevno unese barem minimalna doza selena, 55 mg i za žene i za muškarce.
Hrana bogata selenom:

  • pasulj i mahunarke
  • mlečni proizvodi sa malom koncentracijom masti
  • orasi
  • morski plodovi (školjke, sardine…)

Jesti ribu nekoliko puta nedeljno
Brojna istraživanja sprovedena u skorije vreme dokazala su da je kod muškaraca i žena koji jedu dosta ribe verovatnoća za pojavu depresije i njenih simptoma izuzetno umanjena, pogotovo ako jedu puno lososa, koji je izuzetno bogat omega-3 masnim kiselinama. Tajna je u tome što omega-3 masne kiseline imaju pozitivan uticaj na varijacije u raspoloženju koje su kliničkog karaktera, kao što je slučaj sa postpartum depresijom.
Bogati izvori omega-3 masnih kiselina:

  • haringa
  • sardine
  • tunjevina

Zaključak
Vodeći računa o ishrani, možemo, dakle, uticati na naše zdravlje, pa tako i sprečiti, smanjiti i lečiti depresiju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.