U trendu

Kako pobediti postprazničnu depresiju?

Zašto se ona javlja i kako je možemo olakšati?

Iako ih ove godine gotovo i nije bilo, okupljanja i druženja sa bliskim ljudima privela su se kraju, slobodni dani i godišnji odmor takođe, a polako se uklanjaju i božićni ukrasi. Treba se ponovno vratiti u rutinu nakon praznika, ali neretko se, u ovo doba godine, javljaju tuga i loše raspoloženje koje mnogi nazivaju – postpraznična depresija. Zašto se ona javlja i kako je možemo olakšati?

Za loše raspoloženje razloga je puno, ali u ovom periodu godine najčešći je nedostatak novca jer ljudi tokom praznika puno troše, ali i nedostatak izloženosti svetlu što utiče na smanjenje lučenja serotonina – „hormona sreće“ koji poboljšava raspoloženje. Takođe, mnogi postanu bezvoljni kada shvate da možda neće biti u stanju držati se svojih novogodišnjih odluka. Pomoći možete sami sebi i to nekim vrlo jednostavnim, svakodnevnim aktivnostima i navikama.

Ishrana

S obzirom na to da ste tokom praznika verovatno jeli puno, nezdravo i puno šećera sada je vreme za laganiju i zdraviju hranu koja, osim što će pomoći da skinete nakupljene kilograme, popravlja i raspoloženje. Bićete odmorniji, budniji i puni energije.

Vežbanje

Iako ovaj savet čujete kao rešenje za svaki problem, vežbanje zaista pomaže više od ičega kada se osećate loše. Vežbanje luči hormon sreće i izbacuje svu negativnu energiju nakupljenu u vama. Osim toga, jednom kada vidite rezultate u ogledalu, nećete moći da prestanete da trenirate. Samopouzdanje će rasti, a nezadovoljstvo će se smanjiti.

Izloženost svetlu

Kada je napolju mračno i tmurno upalite svetla u svojoj kući umesto da gledate televizor u polumraku. Iskoristite svaki put kada je sunčano da odete na kafu, u šetnju ili jednostavno čitate knjigu i pijete kafu kraj prozora.

Stanje uma

Pod hitno sami sebe naterajte da prestanete razmišljati kako je sve bilo lako i lepo u vreme praznika. Isti će opet doći i zato nema razloga za tugu. Sa prijateljima nastavite da se družite kao i do sada i radite stvari koje volite. Gledajte na početak nove godine kao na nešto sasvim novo i radujte se svemu što vas čeka.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.