U trendu

Kantarion i depresija

Da li je moguće koristiti biljni lek kantarion za lečenje depresije? Milioni ljudi širom sveta to već rade. Oni kantarion vide kao alternativnu ili prirodnu terapiju za lečenje depresije.

Zagovornici alternativnih terapija tvrde da bi se ovakvim načinom lečenja obolelima omogućilo da uzimaju manje lekova, da im je potreban manji broj laboratorijskih analiza, pa i operacija, a i da mogu biti aktivni učesnici svoje nege. Međutim, ako se koriste nasumice, neke vrste alternativnih, tj. biljnih lekova, mogu biti toksični, a neki mogu neželjeno delovati u kombinaciji sa drugim lekovima koji se uzimaju.
Šta je kantarion?
Kantarion je divlji cvet žute boje koji se koristi širom sveta u medicinske svrhe hiljadama godina. Danas se kantarion neprekidno ispituje kako bi se potvrdile njegove prednosti.
Više od 30 istraživanja sprovedeno je u poslednje 22 godine kako bi se uradila procena delotvornosti kantariona. Dok se prave prednosti ove biljke još uvek istražuju, ako odlučite da ga koristite, obavezno saznajte sve što možete i konsultujte se sa svojim lekarom pre nego što počnete da ga koristite.
Kantarion se u našim krajevima koristi od davnina pa su i ova istraživanja potvrdila iskustva naše narodne medicine.
Da li postoje naučni dokazi koji podržavaju upotrebu kantariona u lečenju depresije?
Postoje neki naučni dokazi o tome da kantarion pomaže u lečenju blage do srednje umerene depresije. Međutim, dva velika istraživanja pokazala su da ova biljka nije ništa delotvornija od placeba u lečenju depresije umerene težine. Nacionalni centar za komplementarnu i alternativnu medicinu u Sjedinjenim Američkim Državama trenutno radi istraživanje o upotrebi kantariona pri lečenju šireg spektra poremećaja raspoloženja, uključujući i manje oblike depresije.
Kako se uzima kantarion?
Lišće i cvetovi kantariona se beru, osuše i stavljaju u tečnost ili se od toga prave tablete. Osušeno lišće se takođe može iskoristiti za spremanje čaja.
Obično se uzima 2 do 4 grama kantariona, tri puta dnevno u periodu od nekoliko nedelja. Pored toga, može se uzimati i kao čaj, i to dva puta dnevno, napravljen od 1 do 2 kafene kašike osušenog liašća.
Na šta bi trebalo da se pripazi ako se uzima kantarion?
Trebalo bi da obratite pažnju na sledeće stvari ako uzimate kantarion (pogotovu jače doze i u dužem vremenskom periodu):

  • alergijske reakcije
  • umor pri dugotrajnoj upotrebi
  • povišen krvni pritisak
  • povećana osetljivost na sunčeve zrake – naročito ako vam je koža svetlija i uzimate velike doze
  • stomačni problemi

Koje su mere predostrožnosti ako se uzima kantarion?
Biljne terapije ne preporučuju se trudnicama, deci, starijim osobama i onima sa oslabljenim imunološkim sistemom. Pored toga, neke biljke imaju sedativno dejstvo, pa shodno tome mogu predstavljati opasnost u kombinaciji sa drugim lekovima protiv bolova.
Istraživanja su pokazala da kantarion smanjuje efikasnost nekoliko lekova, uključujući kontraceptivne pilule, kao i neke lekove koje se koriste za bolesti srca.
Napomena
Sa svojim lekarom treba da razgovarate o svim lekovima koje uzimate, uključujući kantarion ili bilo koji drugi biljni lek. Ako koristite neke biljne lekove i primetite neželjene posledice kao što su mučnina, povraćanje, ubrzani rad srca, anksioznost, nesanica, proliv ili osip na koži, obavezno prestanite sa upotrebom i obavestite svog lekara. Izbegavajte biljne lekove koji su napravljeni od dve ili više različitih biljaka.
Ponovo upozoravamo da lekovito bilje pa i kantarion treba da beru osobe koje su sigurne u izbor i kvalitet biljaka ili biljke kupovati od proverenih „travara“ u biljnim apotekama ili prodavnicama zdrave hrane.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.