Konačno nov način lečenja depresije

Stalno se vrše istraživanja u cilju poboljšanja lečenja svih bolesti, pa i depresije. Novije istraživanje bavilo se novim vidom terapije koji može pomoći osobama koje imaju problema sa depresijom.

Novi vid lečenja naziva se „svesnost terapija“ i baziran je na povećanju svesti i emocija obolele osobe, čime se omogućava razvoj njenih veština za bolje prihvatanje svojih osobina.

Istraživanje je obuhvatilo 1300 pacijenata sa dijagnozom depresije koji su podeljeni u tri grupe. Prva grupa je bila na terapiji svesnosti, dok su druge dve grupe bile na uobičajnim tretmanima protiv depresije, uključujući i lekove – antidepresive.

Posle 60 nedelja praćenja, grupa koja je bila na terapiji svesnosti imala je manje šanse za povratak depresije u odnosu na grupe sa klasičnim terapijama.

Autori studije smatraju da terapija svesnosti donosi veće koristi i pacijentima sa dijagnozom teške depresije.

Terapija svesnosti nije prvobitno bila zamišljena kao terapija, već kao misaona potreba za očuvanje ljudskih vrlina i sposobnosti pacijenata. Vremenom se ukazal potreba za ovakvom vrstom terapije.

Bez obzira na to, studija navodi neophodnost daljih istraživanja ove terapije kako bi se potvrdili do sada dobijeni dobri rezultati.

Neki psiholozi, u komentarima na ovu studiju, navode da su već koristili terapiju svesnosti u lečenju depresije, bez obzira na to što je terapija „relativno nova“ i nije potpuno usvojena u medicinskim krugovima.

Komentari povodom nove studije mahom su pozitivni, uz najčešće napomene da je ovo dokaz da povećana svest o emocijama i mislima, kao i sposobnost njihove regulacije – donosi dobre rezultate.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.