U trendu

Mentalni poremećaj partnera

Počeli ste da se zabavljate s nekim muškarcem ili ženom. U početku je sve išlo veoma lepo, a onda ste došli do saznanja koje vas je prepalo: vaš partner ili partnerka imaju neki mentalni poremećaj koji leče. Ne radi se o nečemu toliko izraženom ili toliko opasnom da bi morali da budu smešteni na odgovarajuću kliniku, ali, ipak, i sama ideja je zastrašujuća. Zaista je teško u takvoj situaciji odlučiti šta da uradite i kako bi uopšte trebalo da se postavite.

Već sama činjenica da se vaš partner ili partnerka leče je dobra stvar; to znači da su svesni svog problema i da se ne ustežu da potraže pomoć i da preduzmu potrebne korake kako bi taj problem rešili. Naravno, uprkos tome, vi se i dalje osećate neprijatno, i dalje se bojite, i to je potpuno prirodno – strah od bolesti, naročito od „nevidljive“ bolesti kao što je neki mentalni poremećaj, jeste normalan strah. Sad, pošto smo ljudi, to znači da ne robujemo instinktima – što znači da se strah može prevazići.

Vašem partneru ili partnerki je sigurno teško zbog njihovog problema i zato je prvo i osnovno to da vi ne treba da im otežavate situaciju. Šta to znači? To znači da ako zaključite da je za vas previše da budete s osobom koja ima tu vrstu problema, to treba iskreno i da kažete partneru ili partnerki. Zaboleće ih, naravno, ali na duže staze, šteta koju ćete im naneti biće znatno manja nego da ih zavaravate, a onda da „puknete“ i pobegnete od njih. Izdato poverenje uvek više boli od iskrenih reči, ma koliko one neprijatne bile.

Ukoliko ste rešeni da ostanete uz svog partnera ili partnerku, potrebno je da se što je moguće bolje informišete o njihovoj bolesti kako biste znali šta možete da očekujete. Tako ćete i bolje umeti da procenite šta je u njihovom ponašanju simptom bolesti, a šta postupak s kojim se ne slažete, pa ćete na osnovu toga moći i da procenite kakva bi reakcija s vaše strane bila najefikasnija (i šta da ne radite kako se bolest ne bi pogoršala).

Naravno, kao i kod bilo koje vrste bolesti, vašem partneru ili partnerki biće neophodna sva pomoć i podrška i razumevanje koje ste u stanju da im pružite. Ukoliko ste u stanju da im to pružite i ukoliko ne bežite od problema, vaša veza i s takvom osobom mogla bi da bude jako lepa i veoma ispunjujuća.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (3)