najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Mentalni poremećaj partnera

Počeli ste da se zabavljate s nekim muškarcem ili ženom. U početku je sve išlo veoma lepo, a onda ste došli do saznanja koje vas je prepalo: vaš partner ili partnerka imaju neki mentalni poremećaj koji leče. Ne radi se o nečemu toliko izraženom ili toliko opasnom da bi morali da budu smešteni na odgovarajuću kliniku, ali, ipak, i sama ideja je zastrašujuća. Zaista je teško u takvoj situaciji odlučiti šta da uradite i kako bi uopšte trebalo da se postavite.

Već sama činjenica da se vaš partner ili partnerka leče je dobra stvar; to znači da su svesni svog problema i da se ne ustežu da potraže pomoć i da preduzmu potrebne korake kako bi taj problem rešili. Naravno, uprkos tome, vi se i dalje osećate neprijatno, i dalje se bojite, i to je potpuno prirodno – strah od bolesti, naročito od “nevidljive” bolesti kao što je neki mentalni poremećaj, jeste normalan strah. Sad, pošto smo ljudi, to znači da ne robujemo instinktima – što znači da se strah može prevazići.

Vašem partneru ili partnerki je sigurno teško zbog njihovog problema i zato je prvo i osnovno to da vi ne treba da im otežavate situaciju. Šta to znači? To znači da ako zaključite da je za vas previše da budete s osobom koja ima tu vrstu problema, to treba iskreno i da kažete partneru ili partnerki. Zaboleće ih, naravno, ali na duže staze, šteta koju ćete im naneti biće znatno manja nego da ih zavaravate, a onda da “puknete” i pobegnete od njih. Izdato poverenje uvek više boli od iskrenih reči, ma koliko one neprijatne bile.

Ukoliko ste rešeni da ostanete uz svog partnera ili partnerku, potrebno je da se što je moguće bolje informišete o njihovoj bolesti kako biste znali šta možete da očekujete. Tako ćete i bolje umeti da procenite šta je u njihovom ponašanju simptom bolesti, a šta postupak s kojim se ne slažete, pa ćete na osnovu toga moći i da procenite kakva bi reakcija s vaše strane bila najefikasnija (i šta da ne radite kako se bolest ne bi pogoršala).

Naravno, kao i kod bilo koje vrste bolesti, vašem partneru ili partnerki biće neophodna sva pomoć i podrška i razumevanje koje ste u stanju da im pružite. Ukoliko ste u stanju da im to pružite i ukoliko ne bežite od problema, vaša veza i s takvom osobom mogla bi da bude jako lepa i veoma ispunjujuća.

3 komentara
 1. Nataša Gajić

  Život je jedan… bijedan…

 2. Nataša Gajić

  Ma da, lijepo ste vi sve ovo posložili, laički je li tako; i ko je tu sad onaj ko bježi od “zastrašujuće” “nevidljive” bolesti jer osjeća nedefinisani strah od nečega što bi moglo da se prenese i na njega ili od odgovornosti za takvu osobu, koja je i do tada živjela bez njegove pomoći, od odgovornosti takođe nevidljive koja bi mogla da se obruši iznenada na njegova nejaka pleća. E, pa baš i da mu ne povjerujemo da ne bježi, ta zdravija osoba u vezi, i od malo jačih problema; koja bi mogla da mu se pojavi neopazice, nego dovoljno “luda” da bude uz njega. I pored svog malo “teškog ludila”. Što bi se reklo za kraj “zajedno smo jači”, a “filozofija majka”. Psihologija i sve moguće grane uz to za ispomoć nerješivih “slučajeva”.

  1. mmm

   ????????????????i pored najvećeg uloženog truda nisam razumela šta je “pisac hteo da kaže” zaista vas nisam mogla razumeti šta ste to vi napisali ili hteli da kažete.Da li vi to osuđujete one koji ne žele da provedu život uz takvu osobu?a i zašto bi,život je samo jedan a da li neko želi sa se žrtvuje zbog onog drugog to je njegovo pravo na izbor.A mi nemamo pravo na osudu.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike