U trendu

Novi načini borbe protiv depresije (1)

Opustite se čitajući knjige

Predah od svakodnevnih problema možda se nalazi između korica dobre knjige.
U Velikoj Britaniji, neki doktori preporučuju pacijentima čitanje knjiga samopomoći. Pojedinim pacijentima koji pate od depresije ili anksioznosti, to može više koristiti nego klasična psihoterapija. Naravno, ne preporučuju se bilo kakve knjige, već samo one koje doktor odobri (jer iz oblasti samopomoći ima dosta nekorisnih, laički napisanih, pa samim tim i štetnih knjiga). Ovaj oblik terapije već dobija i ime – biblioterapija. Nije predviđen za svakog pacijenta, već samo za pojedine koji sami pokažu želju i volju za ovakvom terapijom.

To nisu uopštene i suvoparne knjige, već štiva u kojima se nude konkretne tehnike za prevazilaženje nekih psiholoških problema.

Ova tehnika je mnogim Britancima pomogla, pa se nadamo da će slični pokušaji biti učinjeni i kod nas.

Terapija šetnjom

Može li razgovor sa psihoterapeutom biti delotvorniji ako se dešava na otvorenom prostoru?

Nije ništa novo da kretanje i fizička aktivnost poboljšava raspoloženje. Neki psihoterapeuti su to saznanje iskoristili u svojoj praksi: podstiču pacijente da šetaju, trče ili dižu tegove i pri tom pričaju o svojim problemima. Rezultat može biti dvostruka dobrobit za pacijenta.

Jedan od zastupnika ovakvog lečenja tvrdi: „Fizička aktivnost ubrzava terapiju. Na taj način se emocije bolje oslobađaju nego dok pacijent sedi u stolici. Začetnik ove vrste terapije je K. Džonsgard, profesor Univerziteta u San Hozeu. On je ove tehnike počeo da koristi još 1970. godine. Njegova glavna oblast interesovanja su poremećaji raspoloženja. On tvrdi da fizička aktivnost može biti efikasna poput pilule, samo bez neželjenih efekata.

Vežbe oslobađaju telesne hemikalije zadužene za dobro raspoloženje (setite se samo kakvo zadovoljstvo osećate posle napornog vežbanja). Takođe, vežbe izazivaju pozitivne hormonske promene u organizmu, a to može biti osnova za trajno oslobađanje od depresije. Ako depresivnom pacijentu vežbanje postane svakodnevna rutina, to je veliki korak ka izlečenju. Takođe – bolja forma, cirkulacija i fizički izgled – sve to doprinosi da pacijent popravi mišljenje o samom sebi, što dodatno pojačava pozitivne efekte psihoterapije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.