Novi načini borbe protiv depresije (2)

I ranije se znalo da su telesne vežbe dobre za raspoloženje, a korisna je svakako i psihoterapija. K. Džonsgard i njegovi saradnici bili su prvi psiholozi koji su spojili ova dva u jedno, tvrdeći da je kombinacija delotvornija od odvojenih dejstava. Jedna od zastupnica ove tehnike kaže: „Kod nekih ljudi, fizička aktivnost podstiče rad desne strane mozga, što dovodi do oslobađanja intuitivnog mišljenja. Na taj način, ovi ljudi uspešnije mogu da sagledaju sopstveni problem i da dođu do rešenja.“

Ova psihoterapeutkinja svoj posao obavlja tako što ide sa klijentima u duge šetnje pored reke, i uz to s njima razgovara. Ona još kaže: „Šetnja po svežem vazduhu asocira klijenta na zdrav pristup životu, a ležanje na psihijatrijskom kauču može da izazove suprotne misli – ležeći položaj zauzimamo kad smo bolesni.“

Ima i naučnih dokaza za ovakve tvrdnje. U medicinskom časopisu „Žene i terapija“ objavljena je studija o sledećem istraživanju: ispitanice iz prve grupe su neposredno pre psihoterapijske seanse trčale ili hodale pola sata do sat. Druga grupa žena je odlazila na psihoterapiju na uobičajeni način.

Studija je dokazala da su žene iz prve grupe pristupale seansi na pozitivniji način, sa više snage, energije i postignuća.

T. Hengeš, bračni i porodični psihoterapeut, priča o sledećem slučaju: „Dugo sam radio sa jednim depresivnim klijentom. Antidepresivi nisu bili od pomoći. Stalno smo ponavljali iste priče i vrteli se oko istih tema bez ikakvog napretka. Onda sam otkrio klijentovu ljubav prema biljkama, bio je pravi umetnik u baštovanstvu. Izašli smo napolje i uz rad u bašti obavljali psihoterapijske razgovore. Konačno sam imao pristup njegovoj celokupnoj osobi, počeo je da se potpuno otvara i otkriva svoje emocije bez zadrške. Terapija napolju vodila je brzom napretku.“

Naravno, ova vrsta terapije nije pogodna za svakog pacijenta i za svaku situaciju. Neke teme su isuviše bolne da bi se otkrivale na ulici. Pa ipak, za većinu depresivnih pacijenata – ovo je dobra šansa.

Dvominutne strategije protiv stresa i depresije

Nije vam potrebno čitavo popodne u spa-centru da biste se oslobodili negativnih osećanja. Da vidimo šta se može učiniti za nekoliko minuta:

  • Posle dugotrajnog sedenja, nežno izmasirajte stopala. Možete ih potopiti i u mirišljavu kupku.
  • Umesto da osuđujete tuđe mane, nađite nešto humoristično u njima i nasmejte se.
  • Svakodnevni objekti koji nas okružuju mogu delovati opuštajuće: zbirka knjiga može vas podsetiti na vreme kada ste ih čitali, muzika može prizvati trenutak kada ste prvi put čuli tu pesmu, mirišljave sveće mogu za tren napraviti opuštajuću atmosferu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.