U trendu

Osnovna 3 obrasca nasilja nad ženama

Svedoci smo čestih slučajeva nasilja među parovima, bilo da su u braku ili žive nevenčano. Pored nasilja među parovima, niti je retko niti je manje opasno – nasilje u porodici.

Zato se i u mnogim zemljama i kod nas poslednjih decenija otvaraju tzv. sigurne kuće za žene – bezbedna mesta od nasilništva i maltretiranja.

Iako je mnogo žena našlo spas u sigurnim kućama, mnogo više njih i danas trpi nasilništvo svog partnera, ali i dalje ostaje u zajednici sa njim.

Novo istraživanje pokušava da, na osnovu velikog broja slučajeva nasilja (u porodici ili u vezi), prepozna nasilničko ponašanje partnera, hoće li se to nasilništvo ponoviti i da li postoji šansa da se nasilnik promeni.

Istraživanja, nažalost, pokazuju da su obećanja pokajanja, mira i izvinjenja posle nasilništva – veoma često prazne priče, ali i deo ciklusa zlostavljanja.

Istraživanje navodi osnovne obrasce nasilja nad ženama:

  • Period napetosti – visok nivo stresa: nasilnik pokazuje bes, žrtva priznaje (linija manjeg otpora) i komunikacija između partnera je minimalna ili je nema u određenom periodu.
  • Period eskalacije – verbalno, psihološko i fizičko zlostavljanje. Nasilnik dominira i želi potpunu kontrolu nad ženom i njenu poslušnost.
  • Period medenog meseca – nasilnik izražava kajanje, izvinjava se uz obećanje da se nasilje neće ponoviti. On često negira ili minimizira zlostavljanje, a neretko okrivljuje žrtvu za svoje postupke.

Kako prepoznati nasilnika koji se zaista promenio?

  • Nasilni partner koji se zaista promenio preuzima odgovornost za svoje postupke. On se izvini i sasluša svog partnera o bolu koji je naneo. Ne želi da se to zaboravi ili minimizira.
  • Nasilni partner koji se zaista promenio, svoj bes i druge emocije pokazuje na zdrav način. Ne krije svoje emocije, a za eventualni bes ne krivi svog partnera. Više komunicira sa svojim partnerom i želi da vezu poboljša.
  • Nasilni partner koji se zaista promenio daje punu i iskrenu podršku i poverenje svom partneru u svemu.
  • Nasilni partner koji se zaista promenio spreman je da sačuva svoj brak ili vezu i da zatraži pomoć u lečenju.

Istraživanje na kraju ukazuje svim ženama na to da, ukoliko žele da spasu vezu ili brak, razmisle o tome da li vide navedene znake da je to moguće.

Na kraju, odluka je na žrtvi – da li će otići ili ostati. Ukoliko ostane, neka na osnovu ovog istraživanja dobro razmisli o svom izboru.

U slučaju nasilja muškarca nad ženom, često je potrebna pomoć porodice ili stručnih lica. Međutim, ukoliko to ne može da pomogne, a nasilje se ponavlja – onda je bolje prekinuti vezu, jer, što bi naš narod rekao, sve što se desi do tri puta – možada je slučajnost, ali više od toga – nije. Ako se nasilje dešava više puta, povremeno ili često, onda obično nema povratka i potrebno je tražiti izlaz iz date situacije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.