U trendu

Postbračna depresija – šta je to?

Od detinjstva je sanjala venčanje u belom. Savršeno venčanje, kao iz bajke. Došao je i taj dan: udaje se! Ne, venčanje nije bilo katastrofa, ni suprotnost njenim snovima, naprotiv – ispalo je savršeno, baš kao što se nadala, baš kao što je toliko dugo želela. Udala se za čoveka koga zaista voli i koji voli nju, oboje su relativno dobro situirani, zreli su i spremni za brak. Sve je super – osim što je ona nakon venčanja pala u depresiju.

U toku medenog meseca ona je neraspoložena. Medeni mesec je takođe kao nešto iz snova – u nekom lepom mestu, u luksuznom hotelu, i on i ona su mladi, zdravi, sve bi trebalo da bude savršeno. Ipak, nije. Ona je deprimirana, a pošto je ta depresija došla posle venčanja koje je žarko želela i brižljivo pripremala i koje je bilo savršeno, i pošto je i medeni mesec na savršenom mestu, i pošto je i njen dragi isto onoliko predivan kao i uvek – ona jednostavno nije u stanju da mu kaže da je neraspoložena.

Stidi se svog neraspoloženja kao neke nečisti – otkud joj pravo da u tako savršenim okolnostima bude loše volje? Njen muž je dao sve od sebe da svaki detalj bude baš onakav kakav je ona želela i kako je maštala da će biti – kako sad da mu kaže da se oseća nesrećno? Umesto toga, ona krije svoje neraspoloženje i pretvara se, koliko god može, da je sve u redu i da je savršeno srećna.

Ova pojava zove se postbračna depresija i može da pogodi bilo kojeg od partnera, mada češće pogađa žene. Statistike kažu da je deset odsto mladih dama sklono postbračnoj depresiji. Kako do nje dolazi?

Najčešći obrazac je ovaj koji smo opisali: emotivno je u venčanje jako mnogo uloženo, sve mora da bude savršeno, i žena (ili muškarac) po hiljadu puta unapred proživi venčanje. Onda kad se izgovori sudbonosno „da“, pa kad se i sama proslava završi – kad, dakle, sve to bude gotovo i konačno – mlada ili mladoženja osete se nekako ispražnjeno i postaju podložni sindromu tugovanja.

Nekada, mračne misli i neraspoloženje prođu sami od sebe već posle nekoliko dana. Brak počinje da teče svojim uobičajenim tokom. Ipak, kod nekih depresija ne prođe – već dovede do kraha braka. Svega nekoliko meseci kasnije, nekada i brže, dolazi do razvoda.

Postbračna depresija je sve češća poslednjih godina; zapravo, poslednjih godina postala je dovoljno uočljiva da bi dobila ime. Stoga je i psihoterapeutima, kao mogućim pomagačima, relativno nova (kažemo relativno, jer im depresija kao takva nije nikakva novost, samo ovaj njen oblik nekada nije bio ni približno tako čest).

Šta učiniti ako se vama ovako nešto desi, ako vas nakon savršenog venčanja s predivnim partnerom obuzme melanholija? Sačekajte neko vreme – moguće je da će, kad vas prođu utisci s venčanja, a naročito osećaj iscrpljenosti i ispražnjenosti, tužne misli proći same od sebe. Tako bude u većini slučajeva.

Ukoliko ni posle tri nedelje neraspoloženje ne prođe, ne oklevajte da se obratite stručnjaku za pomoć – zar da dopustite da propadne brak koji ste toliko želeli i u koji ste toliko uložili ako postoji neko ko vam može pomoći?

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.