Usamljenost je opasna!

Ukoliko ste mislili da samoća negativno utiče isključivo na psihu – prevarili ste se.

Američki naučnici tvrde da ispašta ceo organizam. Najnovija studija otkriva da samoća naše telo može da dovede u smrtnu opasnost.

Istraživači sa Univerziteta u Čikagu ustanovili su da samoća može da izazove imunu deficijentciju, kao i brojne ozbiljne poremećaje. Da bi razumeli posledice izolacije na ljudski organizam, naučnici su podvrgli grupu muškaraca i žena, starijih od 50 godina, nizu testova.

Među učesnicima eksperimenta je bilo i onih koji su se osećali „veoma usamljeno“, dok su drugi smatrali da su okruženi porodicom i prijateljima.

Misterija je rešena na polju genetike – istraživači su, kod osoba koje pate od izolovanosti, uočili da su pojedini geni (vezani za imunološki sistem) znatno aktivniji.

Ova preterana aktivnost nepovoljno utiče na funkcionisanje imunog sistema, čime se pospešuju inflamatorni procesi koji mogu da prouzrokuju razne, a pre svega, kardiovaskularne patologije – drugim rečima, po osobu učine značajno podložnijom oboljevanju od ozbiljnih imunoloških i kardiovaskularnih stanja, od kojih nega mogu biti i preteća po život.

Stručnjaci su iz toga zaključili da loš rad imunog sistema može da dovede do povlačenja u sebe. Samim time može se zaključiti da proces ide u obo smera – samoća dovodi do somatskog oboljevanja, ali i loš imunološki sistem „odvlači“ u samoću.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.