U trendu

Zašto su žene podložnije depresiji?

Već duže vreme, čest predmet psiholoških izučavanja jesu psihološke razlike između žena i muškaraca. U mnogim studijama urađenim širom planete uočena je jedna značajna diferencijacija – predispozicije za obolevanje od depresije veće su kod žena nego kod muškaraca.

U ljudskom razvoju, sve do puberteta, oba pola pokazuju podjednaku sklonost ka depresiji, ali od puberteta sve se menja – žene postaju čak dva puta osetljivije na udare depresije.

Zanimljivo je da se ovako velika razlika smanjuje kod muškaraca i žena u pedesetim godinama. Nameće se zaključak – ovaj psihički problem pogađa žene u životnom periodu kada su plodne i kada mogu da rađaju.

O razlikama među polovima vršena su istraživanja na Virdžinijskom univezitetu u Sjedinjenim Američkim Državama, i to na najpogodnijim subjektima – parovima blizanaca različitog pola. Nikakve senzacionalne nove razlike nisu uočene; sem jedne – postoji velika razlika između polova u načinu i intenzitetu reagovanja na životne nesreće.

Kod žena postoji sklonost da i prilikom nižih nivoa stresa padaju u depresiju.

Nizak nivo stresa je u savremeno doba prisutan gotovo kod svih ljudi, ali se ova uočena razlika između polova odnosi na – reagovanje na stres. Na primer, muškarci burnije od žena reaguju na gubitak posla, a žene burnije regauju na probleme u svom socijalnom miljeu.

Postoje, međutim, neki stresovi koje žene u svom životu iskuse, a muškarci ne. Tu pre svega mislimo na veoma zahtevnu ulogu žene u savremenom dobu: ona vodi računa o domaćinstvu i preuzima glavni deo brige o deci, a istovremeno se od nje zahteva (ili sama od sebe zahteva) da ima i karijeru. Pripadnici oba pola provode jednaki broj sati na poslu, ali se nekako podrazumeva da žena treba da bude aktivna i u domaćim aktivnostima i u vaspitavanju dece, dok za muškarce ti zahtevi nisu snažno izraženi.

I ženski organizam reaguje drugačije na stres nego muški. Žensko telo luči više hormona stresa, što se nastavlja u izvesnom periodu i kada prođe stresna situacija. Ženski hormon progesteron blokira brzo „isključivanje“ hormona stresa.

Žene su sklone preteranom razmatranju i razmišljanju o problemima, tako da im negativne slike i osećanja puno puta ponovljeno prolaze kroz glavu; naročito kada je reč o razmišljanju o propalim ljubavnim vezama.

Sve ovo ne znači da je muškarcima u životu lakše – oni pokazuju veću sklonost od žena ka alkoholizmu, drogama i asocijalnom ponašanju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.