U trendu

Sat vremena hoda troši kalorije i čuva vaše zdravlje

Bolesti srca i krvotoka i rak su češći uzroci smrti kod osoba koje vode neaktivan život.

Jedan sat fizičke aktivnosti srednjeg intenziteta na dan dovoljan je kako bi se poništio smrtonosan učinak sedenja za stolom ili gledanjem televizije, prenosi Independent.

Naučnici sa Kembridža i Norveške škole za sportske nauke koji su analizirali podatke o milion muškaraca i žena otkrili su da sedenje više od osam sati na dan bez vežbanja može znatno da poveća rizik od preuranjene smrti.

Ustanovljeno je da je 60 odsto verovatnije da će ljudi uključeni u istraživanje  – uključujući hiljade onih koji rade u kancelarijama  – umreti ranije od aktivnijih pojedinaca. Bolesti srca i krvotoka su češći uzroci smrti kod osoba koje vode neaktivan život. Međutim, povećani rizik smrt koja je povezana s predugim sedenjem potpuno se može eliminisati jednosatnim vežbanjem na dan srednjim intenzitetom.

Ubrzani hod ili vožnja biciklom svakako ulaze u tu kategoriju. Autori studije su upozorili poslodavce da imaju razumevanja prema osoblju koje povremeno uzima pauze kako bi ustali od svog stola i prošetali.

– Ne morate se nužno baviti sportom, niti ići u teretanu. Sasvim je u redu prošetati ujutro, tokom ručka ili nakon večere. Možete raspodeliti vežbanje tokom dana, ali morali biste da vežbate barem sat vremena –  tvrdi profesor Ulf. Stručnjaci kažu da je bilo kakav prekid sedenja koji uključuje neku fizičku aktivnost odličan.

– Uzmite pet minuta pauze svaki sat, idite u drugu kancelariju, idite na drugi sprat po kafu, idite do štampača – rekao je profesor Ekelund.

Integrišite fizičku aktivnost u svoju svakodnevicu. Ako je moguće prošetajte ili vozite bicikl do posla i putem kući – savet je lekara, a prenose mediji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.