U trendu

Svakodnevne vežbe produžavaju život

Rađeno je mnogo istraživanja o zdravom životu i faktorima koji utiču na zdravlje. Fizička aktivnost jedan je od glavnih preduslova za bolje zdravlje. Novo istraživanje bavi se fizičkom aktivnošću, konkretno, vežbanjem starijih muškaraca – svega 30 minuta vežbe 6 dana nedeljno dovoljno je da se život starijih muškaraca produži za 5 godina. Studija otkriva i da stariji muškarci koji vežbaju ukupno 3 sata nedeljno imaju 40% manji rizik od smrti.

Zdravstveni pregledi

Studija uzima podatke norveških istraživanja iz 1970. godine – to su podaci 40-godišnjaka, tačnije muškaraca rođenih između 1923. i 1932. godine. Podrazumevali su visinu, težinu, holesterol, krvni pritisak, pušenje i nivo vežbanja. Studija je 2000. godine iste te ljude, njih 5738 (preživelih), ponovo pregledala i pratila narednih 12 godina. U tom periodu praćenja, 2154 je umrlo.

Energičnija aktivnost

Analiza je pokazala da manje od sat vremena vežbanja nedeljno ne smanjuje rizik od umiranja, ali je prilikom energičnijeg i dužeg vežbanja rizik smanjen za 23% do 37%. Grupa sa najvišim nivoom vežbanja imala je rizik manji za 36% do čak 49%.

Istraživači kažu da je ovo opservaciona studija i da je teško izvući uzročno-posledičnu vezu i doneti definitivne zaključke. Međutim, vežbanje, uravnotežena ishrana i aktivan društveni život bitni su faktori za zdraviji i duži život.

Lenji Britanci

Prema objavljenim podacima, od 28 evropskih zemalja, Britanija je šesnaesta, sa 44% odraslih bez fizičkih aktivnosti, u poređenju sa Holandijom, gde je 14% neaktivnih.

Razlika između umerene i energične fizičke aktivnosti jeste u tome što umerena podrazumeva program vežbi, povremeno bavljenjem sportom i rad u bašti ili vrtu. Energična aktivnost podrazumeva naporne treninge i stalno i redovno bavljenje sportom.

Brojke otkrivaju da je Britanija na čak 21. mestu po fizičkim aktivnostima – 13% odraslih provodi više od 8,5 sati sedeći, u odnosu na 6% u drugim zemljama EU.

Zabrinutost

Britanski naučnici i doktori slažu se da su ovi podaci zabrinjavajući. Oni su pokazatelj slike ukupnog zdravlja nacije i zbog toga moraju da utiču na razumevanje važnosti fizičke aktivnosti, kao i rizika od lenjosti, naročito za srčana oboljenja.

Zaključak je da se dolaskom lepog vremena, toplijim noćima i laganim večerama stvara prilika za početak laganih fizičkih aktivnosti. Leto je idealna prilika za promene i poboljšanje ličnog zdravlja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.