U trendu

Vežbajte kod kuće

Želite da se rekreativno bavite nekim sportom, ali se to teško uklapa u vaše svakodnevne aktivnosti. Odlazak u teretanu ili na aerobik zahteva previše vremena i prilično entuzijazma, a upravo toga nemate na pretek. U više navrata ste uplatili članarinu u skupim fitnes-centrima, a da niste otišli da vežbate više od desetak puta. Sebe ne smatrate „sportskim tipom“ osobe, ali ipak mislite da je fizička aktivnost veoma bitna. Ako ste se pronašli u ovim situacijama, onda je ovo tekst za vas.
Sportska aktivnost koja se dobro uklapa u savremeni ritam života je – vežbanje kod sopstvene kuće.
Ušteda vremena je očita – ne morate da putujete do nekog odredišta, koje često i nije blizu vašeg doma. O uštedi novca i da ne govorimo.
Glavna prednost vežbanja kod kuće je činjenica da sve uslove određujete sami. Počevši od muzike, preko programa vežbi, pa do vremena koje vam najviše odgovara za vežbanje. Dobro provetrite prostoriju, obezbedite potrebnu količinu tečnosti i – posvetite se oblikovanju svog tela.
Ako ste iskoristili makar nekoliko termina u teretani ili u sali za aerobik, sigurno je da ste zapamtili izvestan niz vežbi, njihovu svrhu, redosled, kao i same vežbe koje upravo vama najviše odgovaraju. Zato možete sami sastaviti svoj kućni program za vežbanje, ili vam u tome može pomoći neko od brojnih DVD izdanja.
U kućnim treninzima možete koristiti: razne tegove, veliku loptu za fitnes, obruč i dr. A ako imate uslova da napravite mini teretanu (recimo u potkrovlju), onda možete nabaviti i razne korisne sprave za vežbanje.
Dobra motivacija je jedan od glavnih faktora uspešnog vežbanja. Možete imati i odličan program vežbi, i pažljivo osmišljeni režim ishrane kog se pridržavate, a da ipak ne ispunite u potpunosti svoj plan ako niste dovoljno motivisani.
A šta je bolji motivator od – muzike. Napravite sopstveni izbor melodija za vežbanje; one se mogu razlikovati od muzike koju inače slušate. Najbolje je da to budu podsticajne melodije brzog ritma. Mi predlažemo npr. disko muziku 70-ih, pesme grupe „Kvin“ („I want it all“ i „We are the champions“), muziku iz serije „Korak napred“, ili kultnu numeru Glorije Gejnor „I will survive“.
U muzici, kao i u svemu ostalom, ukusi su različiti. Važno je da otkrijete koje su to melodije i ritmovi koji baš na vas najbolje deluju i omogućavaju vam da postignete željene rezultate.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.