U trendu

Želite da skinete salo na stomaku? Iznenadiće vas koja vežba je najbolja za to

Mnogima je teško da odvoje vreme za redovno vežbanje. Neki su prezauzeti, drugi su lenji pa zato preskaču treninge. Ali važnost svakodnevnog vežbanja ne može se dovoljno naglasiti.

„Kako bismo smršali, moramo da budemo fizički aktivni, a pritom se i dobro hraniti. Jedna vežba ne zahteva puno vremena, nikakvu opremu i odlaske u teretanu, a sagoreva impresivnu količinu kalorija“, napisala je nutricionistkinja Riša iz Indije na Instagramu.

Pitate se šta je to? Prema Riči, hodanje bi trebalo da postane deo vaše rutine.

„Redovno hodanje nudi mnoge potencijalne zdravstvene prednosti, uključujući brži gubitak težine. To je takođe jedan od najlakših i najisplativijih oblika vežbanja koje osoba može da uradi. Jedan od najefikasnijih načina za smanjenje sala na stomaku je redovno učestvovanje u aerobnim vežbama poput hodanja. Hodanje od jedne milje (1.6 km) sagoreva se otprilike 100 kalorija“, objasnila je pa navela koje su prednosti svakodnevnog hodanja.

Kako kaže, ono je besplatno, sagoreva kalorije i olakšava mršavljenje, smanjuje stres i anksioznost, poboljšava raspoloženje, ima mali rizik od povreda, smanjuje glad i žudnju, pomaže u kontroli dijabetesa, smanjuje rizik od srčanog udara i pospešuje metabolizam.

„Počnimo da hodamo 10.000 koraka dnevno za bolje zdravlje i brži gubitak težine“, preporučila je.

Dobra vest je da su stručnjaci zaključili da nije potrebno praviti ni 10 hiljada koraka tokom dana.

„Cilj od 10 hiljada koraka postignut je jer je bio dopadljiv, lako se pamti i iznad proseka je svakodnevnih koraka za većinu ljudi“, kaže Tomas Hirai, medicinski direktor u barijatrijskom i metaboličkom zdravstvenom centru u bolnici O’Connor u San Joseu u Kaliforniji za Insider. „Bilo je izazovno, ali dostižno za mnoge ljude.“

Ideja o hodanju 10 hiljada koraka dnevno potekla je iz 1965. godine kada je japanska kompanija Yamasa Clock razvila pedometar nazvan Manpo-kei, što u prevodu znači „brojač 10 hiljada koraka“.

Činjenica je da su neke studije pokazale da 10 hiljada koraka tokom dana poboljšava zdravlje srca, mentalno zdravlje, pa čak i smanjuje rizik od dijabetesa. Ali da bi neko prehodao 10 hiljada koraka, trebalo bi da hoda oko dva sata, što je mnogima nedostižno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar