U trendu

Želite da smršate? Poslušajte savet nutricioniste sa Harvarda

Većina onih koji žele da izgube suvišne kilograme drže se principa – jedem manje, više se krećem. Prema raznim istraživanjima, što je potvrdio i Dejvid Ludvig, profesor nutricionizma na Harvardu, bitnije je šta jedemo nego koliko jedemo, prenose britanski mediji.

Neželjene masnoće i kalorije mogu se izgubiti pravilnom ishranom, što se odnosi na ravnomeran unos namirnica u organizam. U svojoj najnovijoj knjizi ‘Always Hungry’, koja je objavljena ove godine, Ludvig je podelio savete koji će pomoći vašem telu da sagori masnoće viška.

Bitno je raditi za svoje telo, a ne protiv njega i to je, kako ističe, glavni ključ uspeha. Tokom dijeta koje nisu pravilne, većinu vremena provodite gladni, ali profesor Ludvig nije za to.

U svojim preporukama za dijetu, stručnjaci savetuju ishranu siromašniju ugljenim hidratima, umesto mastima, a i Ludvig je jedan od njih.

Rešenje je unos više masnoća u organizam, a novi režim ishrane prema profesoru Ludvigu sastoji se od tri faze.

U prvoj fazi vaša ishrana trebala bi da se sastoji od 50 posto masti, 25 posto ugljenih hidrata i 25 posto proteina.

Druga faza može potrajati od nekoliko nedelja do šest meseci, zavisno od toga koliko kilograma želite da izgubite. Idealno bi bilo da kombinujete 40 posto masti, 35 posto ugljenih hidrata i 25 posto proteina.

Treća faza već postaje vaš način života ili faza održavanja. Cilj je da u prehrani kombinujete otprilike 40 posto masti, 40 posto ugljenih hidrata, a 20 posto proteina. Ova mera je vrlo slična mediteranskoj prehrani.

Ovakvom ishranom neki će gubiti do kilogram i pol nedeljno, a neki manje. Profesor Ludvig ističe kako je primetio da je kod onih koji žele da smršaju najveći problem taj što očekuju velike rezultate u kratkom roku.

Da bi rezultati koje želite da postignete bili što bolji, potreban vam je potpuno drugačiji pristup ishrani.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.