Evo zašto se za avokado govori da je čudotvorna namirnica

Ćinjenica je da nije jeftin, ali avokado vredi svakog uloženog dinara. A evo i zašto:

1. Bogat je hranjivim tvarima

Vitaminima B5, B6, C, E, K, magnezijem, folnom kiselinom i još puno hranjivih tvari koje su dobre za naš organizam.

2. Bogat je karotenoidima

Baš kao i šargarepa, avokado sadrži karotenoide koji pomažu u sprečavanju bolesti očiju.

3. Značajno smanjuje holesterol

Mast koja je sadržana u avokadu zove se oleinska kiselina za koju se smatra da je vrlo korisna za zdravlje srca. Tako su istraživanja pokazala kako konzumiranje avokada može značajno smanjiti holesterol u krvi.

4.Carstvo kalijuma

Ako niste ljubitelj banana, a strah vas je da vaše prehrambene navike ne podrazumevaju dovoljno kalijuma, onda svakako posegnite za avokadom. Vaš krvni pritisak biće vam zahvalan.

5. Kraljevstvo vlakana

Jedna porcija avokada sadrži 7 grama vlakana, što je veća doza nego u većini namirnica. Vlakna smanjuju nivo šećera u krvi, doprinose mršavljenju, ali i usporavaju razgradnju ugljenih hidrata u probavnom sistemu ostavljajući vam duži osećaj sitosti.

6. Održavanje zdravog imunološkog sistema

Istraživanja su pokazala da je prisustvo snažnog antioksidansa glutationa u limfoidnim ćelijama povezana sa zdravim imunološkim sistemom. Pogađate ko je veliki izvor ovog antioksidansa? Avokado, naravno.

7. Super je za kožu

Kao što je već spomenuto, avokado je dobar izvor vitamina C i E, koji su vrlo važni za zdravu i sjajnu kožu, a on čak može biti i vrlo koristan za lečenje psorijaze, raširene kožne bolesti, prenose mediji u regionu.

1 komentar
  1. Ena

    Avokado ima 14 vitamina pa je svakom coveku neophodno da ga bar jednom u nedelji pojede sa porodicom na hlebu. Avokado se najukusnije pripremi tako sto cemo ga izgneciti kao pire krompir,dodati malo soli i na vrh noza bibera, zatim iseckati-izgnjeciti cen belog luka i ukapati 10-15 kapi limuna.Toliko je ovako ukusan da mu ni nas kajmak nije ravan.Da ne pricam o zdravoj dijetalnoj namirnici.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike