U trendu

Ako krompir ima ovakav miris, nemojte ga jesti!

Neki krompiri mogu biti toksični i ako ga pojedete simptomi mogu biti ozbiljni. Dobra je vest da postoji način kako da sprečite ovu neprijatnost samo jednim pogledom.

Ako krompir ima ovakav miris, nemojte ga jesti

Krompiri sadrže toksin solanin koji se nalazi u vrstama poput krompira, paradajza i patlidžana. Može se prirodno pojaviti u bilo kojem delu biljke, uključujući lišće, plodove i krtolu. Ako ga konzumirate u malim količinama ništa se ne mora dogoditi. Postoje dva uobičajena znaka koja će vam otkriti da je krompir zabranjen za jelo, a to je gorak miris i kora koja je mestimično zelena.

Zelena boja može biti znak da je prisutan solanin, a krompir koji trune ima jak miris, a osoba koja ga udiše ne može da proceni da li je udahnula previše solanina, objašnjavaju stručnjaci sa univerziteta Mičigen.

Previše solanina je opasno po zdravlje

Konzumacija krompira koji je proizveo previše solanina može imati ozbiljne posledice za zdravlje. Za ovaj toksin se zna da može uzrokovati gastrointestinalne probleme, pa čak i smrtni ishod.

Problem uzrokuje nepravilno skladištenje

Prema pisanju stručnjaka, problem se javlja kada je krompir predugo izložen svetlosti, bez obzira da li je prirodna ili veštačka, a upravo ona može da podstakne toksičnost, pa je najbolje čuvati ih u papirnatim kesama na tamnom mestu. Dok ćete uklanjanjem zelenih delova krompira odstraniti nešto solanina, kao i kuvanjem, možda to nije dovoljno da sprečiti probleme.

Ako ih čuvate predugo na tamnom mjestu, može se dogoditi isto pa ako osetite neprijatan miris iz prostorije gde stoji krompir, pre nego ga očistite dobro provetrite prostoriju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.