U trendu

Ljuštite li jabuke: Niste ni svesni šta se sve nalazi u kori

Ako ljuštite jabuke pre konzumacije zavisi od puno razloga, možda ne volite teksturu kože ili ste zabrinuti zbog pesticida koji se koriste pri uzgoju. Iako se možda čini lakše da jabuku oljuštite, time gubite važne komponente koje ova voćka nudi.

Koji se to nutritijenti nalaze u kori jabuke?

Ako jedete samo jabuku bez kore, gubite puno a da toga niste niti svesni jer baš ona sadrži brojne nutrijente. Kora jabuke sadrži folate koji se pronalaze u voću kao i većinu vitamina E i K, polovina vrednosti gvožđa i trećina vlakana, piše Healthline. Jabuka kojoj niste uklonili kožu sadrži 20 posto više kalcijuma i 19 posto više kalijuma nego kada je bez nje. Kora nudi i netopiva vlakna koja će vas zasititi i pomoći probavnom sistemu u radu. Isto tako sadrži oko trećinu antioksidanata jabuke, što će sigurno pomoći da zaštitite zdravlje.

Drugi put kad uzmete jabuku, pojedite je celu jer je u pitanju zdrav zalogaj koji nudi puno dobrobiti.

Šta sve jedna jabuka nudi zdravlju?  

1. Sadrže antioksidante

Iako većina voća i povrća sadrže antioksidante, jabuka ima jedan koji je odgovoran za borbu protiv šteta koje nanose slobodni radikali, a on se zove kvercetin. On će ojačati vaš imunološki sistem i zaustaviti razvoj raznih bolesti.

2. Čuvaju zdravlje očiju

Zahvaljujući antioksidantima, jabuka čuva i zdravlje očiju, tačnije štiti od nastanka mrene. Velik broj studija upućuje na to da osobe koje jedu jabuke imaju manje šanse za razvoj ovog stanja.

3. Jabuke su bogate vlaknima

Biljna vlakna pomažu i u održavanju normalne funkcije probavnog trakta. Pozitivno utiču na ljudsko zdravlje, te su korisna u prevenciji i lečenju hroničnih bolesti. Hrana s visokim sadržajem vlakana zahteva žvakanje, a žvakanje stimuliše sekreciju želudačnih sokova. Ishrana koja obiluje biljnim vlaknima utiče i na smanjenu potrebu insulina i poboljšanje regulacije glukoze kod dijabetičara, kao i na snižavanje lipida i holesterola u krvi.

4. Pomažu detoksikaciji jetre

Jabuke su dobre i za zdravlje jetre. Ako je jetra zdrava, sposobna je da zadrži štetne materije van tela bez procesa detoksikacije, a jabuka zahvaljujući velikoj koncentraciji vitamina C i A i magnezijuma, joda i bakra deluje kao prirodan diuretik pa će tako štititi jetru, a samim tim i celokupno zdravlje pojedinca.

5. Jabuke čuvaju zdravlje srca

Jedna od glavnih prednosti konzumacije jabuke je ta što čuva zdravlje srca. Kao što smo spomenuli, jabuka je bogata vlaknima koji smanjuju nivo holesterola u organizmu, što dalje smanjuje rizik od nastanka srčanog infarkta.

6. Pomažu pri gubitku kilograma

Verovatno ste čuli da osobe na deti moraju da jedu puno manjih obroka tokom dana? Jabuka je jedan od tih manjih obroka koje bi trebalo da konzumirate, a to se posebno odnosi na jutra – ako želite da skinete suvišne kilograme.

Jabuke su siromašne kalorijama i skoro odmah će ugasiti osećaj gladi – kada ste gladni, pametna odluka bi bila posegnuti za jabukom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar