U trendu

Pijete li vodu uz prvu jutarnju kafu? Lekarka objasnila zašto bi trebalo

Za mnoge od nas jutro bez kafe je nezamislivo, ali znate li da bi jutarnju kafu trebalo da pijete uz čašu vode?

„Kofein je sam po sebi diuretik, što znači da tera na mokrenje, a voda će nadoknaditi izgubljenu tečnost“, kaže lekarka opšte prakse dr. Filipa Kaj i objašnjava: „Važno je da ostanete hidrirani pa uvek treba piti dovoljno vode kako biste nadoknadili tečnost izgubljenu znojenjem i probavom“. Ako ujutro uz kafu pijete vodu, manja je verovatnoća da ćete dehidrirati, što je važno jer čak i blaga dehidracija može uticati na vaše fizičke i mentalne performanse „‘Osećaćete se budnije, što će poboljšati probavu i sprečiti zatvor, a pomaže i metabolizmu“, dodaje lekarka.

Telu je, kaže, tečnost potrebna za podmazivanje zglobova, regulaciju telesne temperature, prenos i izlučivanje hranjivih materija, a neki faktori, poput fizičkih vežbi, vrućine i lekova, mogu ubrzati njen gubitak. „Budući da tokom noći ne pijemo, telo je ujutro često barem lagano dehidrirano, posebno ako spavate u pretoploj prostoriji ili ste noć pre pili alkohol“.

Mnogi smatraju i da im ispijanje hladne vode ujutro pomaže da se razbude. Uostalom, dehidracija nas može činiti umornima i izazvati vrtoglavice, prema National Library of Medicine, čašom vode odmah ujutro možemo to sprečiti i osigurati da tkiva i organi što pre dobiju potrebnu tečnost.

A iako se voda stalno spominje kao najzdravije piće, ne  treba baš svako dan da započinje s čašom vode“, kaže dr. Kej. Nekima je, na primer, ako ne mogu doručkovati, ujutro najbolje da popiju čašu mleka, jer ono sadrži proteine i masti. „U svakom slučaju, bitno je da nešto popijete odmah ujutro uz kafu, a sami odlučite hoće li to biti voda ili nešto drugo“, dodala je.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Погледај коментаре (1)