Semenke suncokreta ČINE ČUDA za naše zdravlje

Semenke su prava riznica vitamina, minerala i drugih hranljivih materija

Lekovita svojstva semenki suncokreta potiču od bogatstva vitamina, a narodna medicina pridaje veliki značaj semenkama suncokreta u lečenju reume, artritisa, za jačanje vida i usporavanje starenja.

Savremena medicina ističe značaj semenki suncokreta i ističe da je konzumiranje suncokreta veoma korisno za funkcionisanje nervnog sistema i da pomaže bolesnicima od multiple skleroze.

Sprečava oštećenja ćelija

Seme suncokreta sadrži selen koji je poznat po tome što igra važnu ulogu u prevenciji raka. Semenke suncokreta sadrže snažne antioksidante kao što su vitamin E i selen. Antioksidanti imaju sposobnost neutralizacije štetnih slobodnih radikala i na taj način štite organizam od brojnih degenerativnih bolesti današnjice, ako što su kardiovaskularna i maligna oboljenja.

Za zdravo srce

Semenke suncokreta utiču na zdravlje kardiovaskularnih sistema. Deluju na dva načina. Imaju mnogo vitamina E koji je važan za srce, a takođe imaju i dobar uticaj na sniženje holesterola i krvnih lipida. 28g suncokretovih semenki pečenih na ulju obezbeđuje 76 odsto preporučene doze vitamina E. Smatra se da tokoferoli, glavni elementi vitamina E, imaju važnu ulogu u sprečavanju bolesti koje su u vezi sa starenjem (kancer i bolesti srca). Ove semenke takođe imaju i mnogo magnezijuma koji je važan za zdravlje kardiovaskularnog sistema.

Kosti

Pored kalcijuma, kostima je neophodan bakar i magnezijum. U semenkama suncokreta se nalaze i ovi minerali. Semenke suncokreta bogate su magnezijumom, koj ije najbolja garancija da će vaše kosti biti zdrave. Sprečava grčeve u mišićima, a bogat je i bakrom koji obezbeđuje fleksibilnost kostiju i zglobova. Redovna upotreba semenki može da spreči i pojavu artritisa.

Metabolizam

Bogat je vitaminom B koji obezbeđuje obnovu oštećenih ćelija i izgradnju novih ćelija. Pospešuje metabolizam i energiju tela, jača imunitet i preporučuje se trudnicama.

Koža i kosa

Ove semenke pomoći će vašoj kosi i noktima da zablistaju. Vitamin E kojim su bogate najbolji je lek protiv starenja i najbolje sredstvo za obnovu kože. Vitamin e sprečava pojavu akni i još nekih kožnih oboljenja, izvrsne su za piling lica, a mogu da posluže za čišćenje celog tela.

Zbog povoljnog sadržaja esencijalne linolne masne kiseline, vitamina E i proteina, redovni unos semenki vlaži dehidriranu kožu i može da pomogne kod ekcema. Telo koristi bakar za proizvodnju melanina koji koži daje lepu i zdravu boju, a bakar pomaže telesne metaboličk eprocese pomažući ćelijama u proizvodnji energije.

Holesterol

Suncokret je bogat mastima koje mogu da smanje nivo lošeg holesterola u telu. Na taj način sprečava i srčana oboljenja, preporučuje se upotreba semenki suncokreta u prirodnom stanju.

Varenje

Suncokret je pun dijetalnih vlakanakoja poboljšavaju probavu, a redovna upotreba može da spreči zatvor.

Smiruju vas

Magnezijum koji se nalazi u semenkama suncokreta može da vas oslobodi napetosti, ublaži bolne migrene i pomoći će vam da se opustite. Semenke suncokreta pomažu čak i u lečenju depresije.

Ublažava upale

Sadrže antioksidante i može da umanji upale kože, bolove u zglobovima i ublaže probleme nastale usled astme.

Oprezno sa semenkama

Dok su masti, vitamini i minerali iz semenki suncokreta svakako dobri za naše zdravlje ne treba preterivati sa njihovom konzumacijom jer su veoma kalorične. U proseku jedno pakovanje semenki suncokreta sadrži 818 kalorija i 72 grama masnoće. Prilagodite dnevni unos semenki suncokreta vašim nitritivnim potrebama. Savetuje se jedna šaka semenki suncokreta dnevno.

(Telegraf.rs/stvarukusa.rs)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike