U trendu

Voće za doručak – da ili ne?

Možda i vi volite da pojedete omiljeno voće kada se probudite, a sada je otkriveno da li je fruktoza dobra na prazan stomak.
Voće ima niz svojih zdravstvenih prednosti, a često se konzumira i u doručku, obroku koji je najvažniji u toku dana. Ipak, da li je ovo pametna i zdrava ideja?

Organizam se tokom noći oporavlja i odmara, a nakon toga, potebna mu je energija koju će dobiti unosom zdravih namirnica. Mnogi se ujutru opredeljuju za voće, bilo da je reč o samom voću ili ga kombinuju sa pahuljicama i drugim namirnicama.

Naučnici su istraživali da li je pametno ujutru, na prazan stomak unositi fruktozu, odnosno šećer koji sadrži voće, i došli su do zaključka da je izuzetno dobro da u svoj doručak uključite i voće. Voće obiluje vitaminima i vlaknima koji pomažu da se zadrži osećaj sitosti, zbog čega nema potrebe za prejedanjem.

Voće pmaže kod problema sa pražnjenjem creva, poboljšava vid, hidrira kožu, brani naše telo od slobodnih radikala. Ono nas podmlađuje, daje nam energiju i vitalnost. Neka istraživanja pokazuju da je ujutru najbolje pojesti samo voće, bez ikakvih dodataka, jer tada naš organizam uzima ono najbolje iz voća.

Mozgu treba oko 20% ukupne energije koju koristimo tokom celog dana, a glukoza je esencijalno gorivo za mnoge najosnovnije funkcije. Voće je bogato vodom, vlaknima, vitaminima i mineralima što će vam pomoći da ostanete hidrirani tokom celog dana.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar