U trendu

Doktor Kon o novim merama – Situacija će se pogoršati

Doktor Predrag Kon, član Kriznog štaba za suzbijanje korona virusa, ukazao je jutros da veoma bitno da određene kategorije ljudi, pre svega zdravstveni radnici i stariji sugrađani, obavezno budu vakcinisani.

„Ono što je najvažnije da se vrati težište i pažnja na nevakcinisane. Kada je reč o lekarima koji svakodnevno rade sa pacijentima, to nije samo pitanje lične odluke već i etičko pitanje. Ako je neko svakodnevno u kontaktu sa velikim brojem ljudi, onda postoji i velika mogućnost da ukoliko nije vakcinisan nenamerno zarazi veći broj ljudi“, rekao je dr Kon u intervjuu za TV Prva.

On je konstatovao da korona virus neće nestati, već će opstati i menjaće se i tom smislu je vakcinacija interventna mera u domenu zaštite javnog zdravlja, a etički principi čuvanja javnog zdravlja su ponekada u sukobu sa opštim principima, rekao je dr Kon.

„Često pominjem primer Obrenovca. Kada je bila poplava u Obrenovcu građanima je bio zabranjen povratak kućama sve dok nije izvršena sanacija. U tom slučaju je sloboda kretanja suspendovana zbog zdravlja ljudi. Isto je i sa korona virusom. Imamo situaciju da neko ko nije vakcinisan može nenamerno da kontaminira veći broj ljudi, mislim na profesije koje obavljaju tu vrstu posla, kao npr. zdravstveni radnici. Kada je javno zdravlje u pitanju, kada je ono ugroženo, onda tu nema diskusije“, rekao je Kon.

On je predočio da će se odluka o davanju treće doze vakcine donositi zajedno sa izabranim lekarom.

„Građani koji budu primali treću dozu vakcine trebalo bi da prime tzv. RNK vakcinu jer je ta vakcina prošla najtemeljnija istraživanja u svetu i pruža najveću zaštitu od zaražavanja. To je vakcina kompanija Fajzer/Bajontek. Ipak, odluku o trećoj dozi građani će donositi sa svojim izabranim lekarom“, rekao je Kon.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.