U trendu

Druga doze ove vakcine daje se posle 3 meseca – evo i zašto

Pomalo neobično u odnosu na druga cepiva protiv korone, razmak između dve doze oksfordske, odnosno AstraZeneka vakcine, znatno je veći. Međutim, razlog za to je i više nego jasan – bolja efikasnost.

Nova studija objavljena u časopisu Lanset kaže da odlaganje druge doze AstraZeneka vakcine znači da će ona bolje delovati na duže staze.

I mada, recimo, Velika Britanija trenutno svoje građane vakciniše oko 22 dana nakon prve doze, odlaganje druge doze na 90 dana može da bude bolje rešenje.

Naime, prva doza vakcine AstraZeneka pruža 76 odsto zaštite tokom perioda od tri meseca. Istraživanja su pokazala da je primanjem druge vakcine nakon samo 22 dana zaštita pala na 55 odsto. S druge strane, oni koji su primili drugu dozu otprilike tri meseca posle prve imali su zaštitu od 81 odsto. Dakle, što je veći razmak između doza – zaštita raste. Pritom, ova saznanja nisu nova jer je slično i sa vakcinama protiv sezonskog gripa, ebole ili malarije, pišu na sajtu Jpost.com.

Ove vesti će biti značajne i za distribuciju vakcina koja je u celom svetu izazov, pa mnoge države ne dobijaju sve doze na vreme.

Dugoročno gledano, druga doza treba da obezbedi imunitet na duge staze, pa zato ne treba zaboraviti koliko je ta druga doza važna, ali ovaj razmak kod AstraZenekine vakcine značiće mnogo za distribuciju.

S druge strane, kod vakcina drugih proizvođača razmak između dve doze je obično tri sedmice, prenosi Nova.rs.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.