U trendu

Džonson dao zeleno svetlo za „oprezne zagrljaje“

LONDON – Britanski premijer Boris Džonson dao je danas zeleno svetlo za „oprezne zagrljaje i posluživanje piva u pabovima“ nakon višemesečnih strogih ograničenja, pokrećući sledeću fazu ublažavanja zaključavanja u Engleskoj.

Vlada je u februaru najavila plan od četiri koraka za postepeno ublažavanje socijalnih ograničenja, a sledeća faza trebalo bi da stupi na snagu sledeće nedelje.

Džonson je rekao da će vlada omogućiti porodicama i bliskim prijateljima da sami donose odluke o socijalnim kontaktima, ali je pozvao ljude da ne odbacuju oprez i rekao da je držanje distance obavezno na radnim mestima, u prodavnicama i restoranima, prenosi Rojters.

„Ovo otključavanje predstavlja veoma značajan korak na putu ka vraćanju u normalu i uveren sam da ćemo moći da idemo dalje“, rekao je Džonson na konferenciji za medije.

Ponovno otvaranje odnosiće se samo na Englesku, a poluautonomne vlade Škotske, Severne Irske i Velsa utvrdiće svoja pravila.

Glavni medicinski zvaničnici u zemlji takođe su danas snizili nivo upozorenja za kovid-19, što znači da epidemija cirkuliše, ali prenos više nije visok ili eksponencijalno raste.

U njhovom saopštenju se navodi da su socijalno udaljavanje i brzo uvođenje vakcine pomogli da se naglo smanje slučajevi korona virusa i svakodnevni smrtni slučajevi.

„Međutim, kovid i dalje cirkuliše i ljudi svakodnevno dobijaju i šire virus, tako da svi moramo i dalje biti na oprezu. Ovo je i dalje velika pandemija na globalnom nivou“, upozoravaju stučnjaci.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.