U trendu

Japan dostigao milion slučajeva infekcije korona virusa

TOKIO – Japan je danas dostigao milion slučajeva infekcije korona virusa, u Tokiju i drugim urbanim oblastima slučajevi infekcije rastu, dok se zemlja bori sa zaraznijim delta sojem virusa, javljaju saopštili japanski mediji.

Kako se navodi, u Tokiju je danas zabeleženo novih 4.515 slučajeva zaraze korona virusom, što predstavlja drugi rekordni broj, nakon 5.042 slučajeva zaraze koji su zabeleženi u četvrtak, prenosi Rojters.

U prefekturi Kanagava broj slučajeva zaraze korona virusom je učetvorostručen za manje od dve sedmice i porastao je na više od 2.000.

Slučajevi zaraze u najvećem gradu na zapadu zemlje, Osaki, takođe su porasli na rekordnih 1.310, što je znak da se virus brzo širi izvan Tokija.

Ukupan broj slučajeva u Japanu od početka pandemije sada je veći od milion, čime se degradira raniji uspeh zemlje u suzbijanju ove bolesti.

Iako se čini da se virus brzo proširio iz glavnog grada u druge regije, premijer Jošihide Suga je oštrim tonom govorio o proširenju vanrednog stanja na celu državu.

„Moramo uzeti u obzir lokalne uslove. Svaki region može preduzeti svoj korak“, rekao je Suga novinarima u Hirošimi, gde je prisustvovao ceremoniji u znak sećanja na 76. godišnjicu atomskog bombardovanja.

Pogoršanje zdravstvene situacije verovatno će izvršiti pritisak na premijera Sugu uoči izbora koji se moraju održati do oktobra.

Suga je takođe rekao da će svaka odluka o tome da li će se dopustiti gledaocima da prisustvuju na Paraolimpijskim igrama koje počinju 24. avgusta, biti doneta po završetku Olimpijskih igara 8. avgusta.

Suga je ponovio da ne misli da održavanje Olimpijade doprinosi rastućim infekcijama korona virusa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.