U trendu

Kina: Najvise novih slucajeva kovida od januara

PEKING – Kina je danas izvestila o najvećem broju novih lokalno prenosivih slučajeva kovida-19 od januara, u trenutku kada su neki gradovi intenzivirali ograničenja, ukinuli letove i povećali testiranje kako bi se uhvatili u koštac sa epidemijom u kojoj je dominantan delta soj korona virusa.

Kina je prijavila 71 novi slučaj kovida-19, pokazali su zvanični podaci, što je najveći dnevni broj od januara, prenosi agencija Rojters.

Naime, od 30. jula je registrovan petodnevni uzastopni rast u broju novoinficiranih.

Većina gradova u Kini tek treba da uvede strogi lokdaun, dok je samo mali broj uveo izvesna ograničenja kretanja.

Gradovi Nanđing i Jangdžu u istočnoj provinciji Đangsu, gde je od 20. jula prijavljena većina lokalnih slučajeva u Kini, obustavili su domaće letove, vožnju autobusima na duže relacije i taksi vozilima.

Gradovi kao što su DŽengdžu i Đingdžu „zaključali“ su neka svoja susedstva i ograničili javni prevoz u oblastima koje se smatraju većim rizikom.

Vlasti Vuhana su saopštile da imaju za cilj da testiraju svih 12 miliona stanovnika tog grada u samo tri dana kako bi se otkrile infekcije.

Od kraja jula, visoko prenosivi delta soj otkriven je u najmanje desetak kineskih gradova, uključujući glavni grad, Peking.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.