Kroz ove faze prolazimo tokom razvoda

Usled pandemije korona virusa brojni brakovi doživljavaju svoj krah, a stručnjaci veruju da će se trend porasta razvoda nastaviti i u periodu pred nama.

Stoga, ukoliko se trenutno nalazite u ovom procesu, za početak znajte da niste usamljeni.

Kao što ćete uskoro moći da pročitate, većina osoba proživljava isti ili sličan spektar osećanja, jer u tom trenutku nije važno da li ste vi ili vaš partner inicirali pokretanje brakorazvodne parnice.

Često je posredi dodatni izazov, a to su deca, ili nerešeni problemi na polju nekretnina i finansija.

Pritom, neki parovi uspeju relativno brzo da postignu dogovor, a nekada agonija traje, i biva propraćena neprijatnim ili neprijateljskim gestovima. Prirodno je da obe strane pate zbog gubitka osobe sa kojom su nekada živele skladno, a budućnost izgleda neizvesno.

U redovima koji slede, pročitajte koje emocije se smjenjuju i na koji način možete lakše da se nosite sa njima. Nadamo se da će vama ili bliskoj osobi ovaj tekst pomoći da lakše prebrodite krizu.

1. Šok
Kao što smo već napomenuli, razvod je podjednako buran za oba partnera, te ukoliko saopštavate viest da želite rastanak, imajte na umu da će to verovatno predstavljati iznenađenje, a sa druge, ukoliko je vama to rečeno, znate i sami da stvari ne idu tako lako.

Emocije ne mogu da izblede preko noći i potrebno je vreme da se razvežete od tog iskustva.

2. Neprihvatanje
Sasvim je prirodno da u početku verujete da je sve samo ružan san iz koga ćete se probuditi, i sve će biti po starom. Ovakvom odlukom otvaraju se mnoga pitanja, pre svega, zašto i kako je došlo do toga, odnosno – gde je nastao problem.

Ipak, potrebno je primiriti se i prihvatiti istinu, jer je druga strana riešena da nastavi dalje sama.

3. Izbegavanje
Naravno da nije lako nositi se sa negativnim emocijama, ali zabijanje glave u pesak nije rešenje. Ukoliko se ne suočite sa emocijama kako dolaze, vremenom će vas sve stići i preplaviti. Razgovarajte sa supružnikom i pokušajte da postignete dogovor u vezi sa pravnim formalnostima.

4. Bes
Ovo je još jedna u nizu očekivanih reakcija, jer razvod možda nije bio vaš izbor, a već znate da će se odraziti na sve sfere života. Ipak, stavite do znanja i dalje zakonskom saputniku kako se osećate, jer sve što se potiskuje, može narušiti opšte stanje organizma.

5. Frustracija
Ovakav razvoj situacije znači da ćete neko vreme biti posvećeni aktivnostima, u kojima se ne pitate za sve. Stoga, pokušajte da sagledate kako stoje stvari i na šta možete da utičete, a nakon toga ponovo razgovarajte oko nove organizacije porodičnih aktivnosti.

6. Anksioznost
Sve se odjednom promenilo, sigurnost polako izmiče pod nogama, i ne znate šta donosi novi dan, što budi anksioznost. U ovakvim životnim obrtima, najbolje je okružiti se ljudima koji vas vole i razumiju, jer ćete lakše moći da krenete dalje sa jasnijom slikom pred očima.

7. Ubeđivanje
Nije isključeno da ćete pokušati da ubedite partnera da se predomisli, uz poznate fraze i obećanja, ako ne i trikove zavođenja, ali pokušajte da razmislite da li je reč o istinskoj želji ili ponosu. Naravno, promena odluke je moguća, ali jedino istinskim razgovorom.

8. Depresija
Svet oko vas se ruši, meseci pred vama izgledaju beznadežno, i sve što želite jeste da se zavučete u svoju ljušturu patnje. Međutim, to nije dobro na duže staze, već pokušajte da ugodite sebi i razmislite šta možete da učinite za bolje sutra.

9. Preplavljenost
U jednom trenutku postajete svesni svih obaveza, što tekućih, što nametnutih u vidu preseljenja, podela zaduženja oko dece, odlaska u sud… Tada na scenu stupa dobra organizacija i mali koraci, tako da obe strane podele zajedničke obaveze na ravne časti.

10. Mržnja
I ovo osećanje može biti prisutno ukoliko ne možete da izdejstvujete ono što želite, a nekada je potrebno napraviti kompromis.

Treba imati u vidu da u pregovorima različite prirode, ljubaznost i te kako pomaže, a negativna osećanja izazivaju kontraefekat. Ukoliko imate zajedničku decu, zadatak je složeniji, jer je suštinski važno održati prijateljske odnose.

11. Želja za osvetom
Gde ima mržnje, ima i želje za osvetom, koja može biti prouzrokovana prevarom ili nezadovoljstvom ishodom procedure. Nekada je ovo nemoguće kontrolisati, jer uspe da obuzme. Ipak, bes treba da bude usmeren na drugu stranu, tako što ćete naći sport ili aktivnost po svojoj meri.

12. Prihvatanje
Napokon, nastupa trenutak mirenja sa realnošću, jer nema nazad. Najbolje je naučiti lekciju i gledati napred sa nadom u bolje dane.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.