U trendu

Moguće pooštravanje anti-kovid mera u Crnoj Gori

PODGORICA – U Crnoj Gori raste broj obolelih i umrlih od korona virusa u poslednje dve nedelje, a zdravstvene vlasti su najavile da će ako se nastavi sa pogoršanjem epidemiološke situacije pooštriti anti-kovid mere.

U zemlji je u protekla 24 sata zabeleženo 12 umrlih, a najmlađa osoba je imala 23 godine, saopštili su crnogorski epidemiolozi i istakli da su svi preminuli koji su bili mlađi od 40 godina bili nevakcinisani, prenosi agencija Hina.

Nove mere uključivale bi kovid potvrde koje bi morali da imaju svi koji su zaposleni u javnoj upravi, u javnom prevozu, ali i oni koji odlaze u šoping centre, teretane, druge poslovne prostore.

Primena ovih mera prvobitno je najavljena za 1. decembar, ali bi po rečima ministarke zdravlja Crne Gore Jelene Borovinić Bojović one mogle da budu uvedene i ranije s obzirom na to da je u poslednjih nedelju dana od korona virusa preminulo više od 50 osoba.

„Situacija je trenutno dosta teška“, rekla je ministarka Bojović i istakla da 90 odsto pacijenata na intenzivnoj nezi nije vakcinisano.

Ona je podsetila da su zdravstvene vlasti do sada osigurale preko 1,2 miliona vakcina, te da je od početka maja imunizovano oko 55 odsto odrasle populacije.

„Da se ne bi dogodilo da bolnice budu prepune i da situacija bude takva da imamo ogroman broj hospitalizovanih pacijenata, moramo da se vakcinišemo. Osam od 10 preminulih nisu vakcinisani, nijedan, nažalost, pacijent mlađi od 40 godina koji je izgubio bitku s koronom nije bio vakcinisan. To su alarmantni podaci“, poručila je Borovinić Bojović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar