Najmanje 40 Amerikanaca sa kruzera zaraženo koronavirusom

VAŠINGTON – Najmanje 40 Amerikanaca od njih oko 400, koji se evakuisani s kruzera Dajmond Princes, usidrenom kod japanske luke Jokohama, zaraženo je koronavirusom.

„Zaraženi americki državljani će biti lečeni u japanskim bolnicama“, rekao je danas za CBS Entoni Fauci, direktor Nacionalnog instituta za zarazne bolesti.

SAD su na dobrovoljnoj bazi danas evakuisale ostale američke državljane s kruzera, koji je pod karantinom od početka februara zbog koronavisura.

Dosad je za americke putnike stiglo više desetina autobusa. Oni će avionima biti prevezeni u SAD, gde će 14 dana provesti u karantinu, preneo je Index.hr

„Ako se kod nekih putnika za vrijeme putovanja avionom razviju simptomi bolesti, biće premešteni u poseban deo letelice“, rekao je Fauci.

Ranije zaraženi putnici biće zadržani na lečenju u japanskim bolnicama.

Jedan americki putnik rekao da želi da ostane na kruzeru do kraja karantina, 19. februara, jer ga je strah vožnje s ostalim putnicima, najprije u autobusu pa potom u avionu.

Brod s 3.711 putnika i clanova posade stavljen je u karantin početkom februara, nakon što je testiranje pokazalo da je muškarac koji se iskrcao u Hong Kongu bio pozitivan na novi koronavirus.

U nedelju je zaraženima proglašeno 355 osoba, koje su hospitalizovane, ali nije poznato da li su tim brojem obuhvaćeni i američki državljani.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.