Parlament Moldavije nominovao svog kandidata za premijera

KIŠNJEV – Parlament Moldavije nominovao je danas ambasadora te zemlje u Rusiji za novog premijera nasuprot kandidatu kojeg je predložila predsednica Maje Sandu, prenosi Rojters.

Agencija navodi da će ovaj potez verovatno nastaviti nesuglasice između predsednice Sandu, koja je na čelu države od novembra, i parlamenta u kome još dominiraju poslanici koji podržavaju dotadašnjeg predsednika Igora Dodona.

Rojters prenosi da je predsednica Moldavije nominovala u utorak lidera svoje Partije akcije i solidarnosti (PAS) Igora Grosua za narednog premijera nakon što parlament nije odobrio prošlog meseca njen prvi izbor , bivšu ministarku finansija Nataliju Gavrilitu.

Sandu je ranije optužila parlament da pokušava da sabotira njeno rukovodstvo i zalaže se za održavanje parlamentarnih izbora, za koje kaže da su joj potrebni da bi joj se dala veća moć u borbi protiv korupcije i suzbijanju pandemije koronavirusa.

Agencija navodi da Ustavni sud u Moldaviji treba da donese odluku o nominaciji Grosua, a predsedniku Moldavije je dozvoljeno da raspusti parlament ako on dva puta ne imenuje novu vladu u roku od 45 dana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.