Čudesna svojstva morske soli

Da morska so, baš kao i ostali sastojci morske vode, ima terapijska svojstva, poznato je od davnina.
Tako su još Hipokrat i Herodot preporučivali kupke u morskoj vodi kod različitih zdravstvenih poteškoća, posebno kod reume i išijasa, kožnih oboljenja, upala i rana.

Kralj Solomon poklonio je kraljici od Sabe so iz Mrtvog mora, a Kleopatra se redovno kupala u Mrtvom moru, posebno bogatom solima koje obiluju različitim mineralima i elementima u tragovima.

Zbog svojih gotovo čudotvornih svojstava, morska so nezaobilazni je sastojak mnogobrojnih preparata za negu, zdravlje, ulepšavanje kože lica i tela.

Morska je so neobično bogata različitim sastojcima. Među osamdesetak različitih minerala, elemenata u tragovima, karbonata i sulfata, prisutni su i kalcijum, kalijum, brom, natrijum, mangan, magnezijum, jod, gvožđe, fluor…

Topla kupka sa morskom soli ima relaksirajuće dejstvo i opušta napete mišiće.
Morska so ima svojstva antiseptika i antihistaminika, zbog čega je blagotvorna kod kožnih alergijskih reakcija. 
Zbog svojih sastojaka, morska sol podstiče metabolizam i izlučivanje štetnih materija, izlučivanje suvišne vode iz kože i vezivnog tkiva, čime se sprečava nakupljanje suvišne tečnosti, pa koža postaje jača, glatka, čvršća, mekša i zdravija.

Iz istih razloga, kupke s morskom soli podstiču mršavljenje i dovode do uklanjanja ili smanjenja celulita i regeneracije kožnog tkiva, zbog čega imaju i anticelulitni i anti-aging učinak.
Morska so deluje blagotvorno i na upalne procese. 
Budući da poboljšava cirkulaciju i prokrvljenost kože, morska so omekšava grubu i ispucanu kožu na rukama, laktovima i stopalima.

Kupka od morske soli ima višestruki pozitivan učinak ne samo na kožu, nego i ljudski organizam u celini.
Već je odavno uočena i velika sličnost u sastavu slane morske vode i ljudske krvne plazme, što takođe govori u prilog blagotvornosti kupki s morskom soli.

Zašto morsku so treba uvrstiti u jelovnik?

– Morska so ima alkalizujući učinak koji pomaže u balansiranju nivoa kiseline u telu i tako eliminiše potencijalne rizike fatalnih bolesti.

– Može ojačati imunitet, a tada telo postaje otpornije na razne bolesti poput gripa, alergija i sl.

– Ima značajan uticaj na kardiovaskularni sistem. Naučnici su dokazali da redovno uzimanje morske soli rastvorene u vodi može znatno smanjiti nivo lošeg holesterola u telu.Takođe, drži krvni pritisak pod kontrolom i normalizuje nepravilan rad srca.

– Poremećaji metabolizma, poput dijabetesa, mogu se uspešno tretirati i lečiti morskom soli jer ona pomaže smanjenju nivoa šećera u krvi.

– Više od 20 posto natrijuma u našem telu akumulira se u kostima, koje se pak oštećuju usled nedostatka minerala u krvi i telesnim tečnostima. Dodavanjem morske soli u ishranu možete izbeći i lečiti osteoporozu.

– Morska so je takođe korisna za sistema za disanje, a minerali, oligoelementi i strukturni delovi algi koje sadrži morska voda pomažu oporavku sluznice. Morska voda ima blagi antiseptički i antibakterijski učinak, što se pripisuje jonima kalcijuma i magnezijuma.

– Dobar je izvor kalijuma (koji olakšava funkcionisanje mišićnih vlakana), pa morska so tako blagotvorno deluje na grčeve.

– Morska so se smatra prirodnim pročišćivačem krvi. Sadrži veliku količinu vitamina C koji deluje kao antioksidans i uništava slobodne radikale. Magnezijum omogućava efikasno delovanje antioksidansa. Tako morska so omogućava detoksikaciju ćelija kože apsorbirajući sve otrovne materije iz njih.

– Kalcijum pomaže u čišćenju začepljenih pora na koži. Morska so je idealna kao prirodni piling kože jer njena tekstura pomaže uklanjanje gornjeg sloja mrtvih ćelija kože.

– Prirodni je lek za osobe s masnom kosom. Morska so može apsorbovati višak masnoće iz kose. Uz pomoć mnogih minerala prisutnih u morskoj soli, kosa će dobiti zdraviji izgled. Morska so može pružiti dovoljno hranljivih materija folikulima, koje će učiniti mekšim. Izvrsna je i u borbi protiv peruti. Deluje direktno na kožu i sprečava njeno isušivanje.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike