najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Oprez sa pametnim telefonima!

Časopis „Pedijatrija“ objavio je nedavno podatke studije rađene u Americi u kojoj se napominje da upotreba ”smart” telefona i tablet računara treba da bude ograničena zbog zdravlja i problema sa spavanjem. Stručnjaci tvrde da deca koja koriste uređaje sa malim ekranima u svojim spavaćim sobama idu u krevet kasnije i manje spavaju.

Norveški naučnici kažu da je tinjdžerima koji tokom dana duže vreme provode uz ekrane potrebno više vremena za uspavljivanje. Istraživanjem je obuhvaćeno 9.846 norveških adolescenata uzrasta od 16 do 19 godina. Istraživanje je obuhvatalo pitanja o vremenu provedenom uz računar, smart telefon, MP-3 plejer i televizor, kao i pitanja o spavanju. Ispostavilo se da su dečaci skloniji igranju igrica na svojim računarima i konzola igračkama, dok devojčice pomoću smart telefona i javnih mreža favorizuju ćaskanje.

Glavni nalaz pokazuje da korišćenje bilo kog uređaja u toku dana i jedan sat pre spavanja utiče na spavanje i uspavljivanje. Oni koji su bili više od 4 sata uz svoje ekrane, imali su 49% veći rizik da njihovo uspavljivanje traje duže od 60 minuta.

Na pitanje koliko sati im je dovoljno da bi se osećali odmorno, tinejdžeri su rekli u proseku 8 do 9 sati. Međutim, oni koji su proveli više od 2 sata u slanju mejlova ili dopisivanju na mreži – spavali su u proseku 5 sati. Sa druge strane, tinejdžeri koji su koristili četiri i više uređaja imali su 26% veću šansu da se uspavaju jedan sat kasnije od onih koji su koristili samo jedan uređaj.

U Velikoj Britaniji navode da oko 2 miliona dece i mladih ima problema sa spavanjem i uspavljivanjem.

Zbog svega ovoga, preporučuje se zabrana deci elektronskih video-uređaja u spavaćoj sobi i ograničena upotreba kompjutera, televizora i igrica neposredno pre spavanja.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike