U trendu

Osoblje u bolnicama ogugla na zvuk alarma

Prema izveštaju iz SAD, monitoring uređaji na koje su priključeni pacijenti intenzivne nege kako bi se pratilo njihovo stanje, pokrenu prosečno 2,5 miliona alarma u toku jednog meseca u svakoj bolnici. “Zamor alarmima“ nastaje kada bolničko osoblje ogulga na stalne zvuke alarma, pa ih ignoriše, ili čak isključi. Komisija koja akredituje američke bolnice smatra da je to veliki problem.

„U medijima se moglo čuti o smrtnim slučajevima pacijenata zbog toga što je bolničko osoblje utišalo alarme upozorenja aparata koji prate njihovo stanje, kao i upozorenja saveznih organa o zamoru alarmima. Međutim, malo podataka je objavljeno o tome kako lekare obavestiti u vezi sa ovim problemom. Naša studija je prva koja se fokusirala na učestalost alarma srčanih monitora, njihovu tačnost, uzroke lažnih uzbuna i strategija za rešavanje ovog važnog kliničkog problema“, kaže autor studije Barbara Dru, profesor fiziološke nege na Univerzitetu San Francisko u Kaliforniji.

Istraživači su analizirali podatke 461 odrasle osobe lečene u pet različitih medicinskih centara tokom 31 dana i otkrili da je za to vreme aktivirano više od 2,5 miliona alarma za praćenje stanja pacijenata. To uključuje više od 1,1 milion alarma u vezi sa problemima srčanog ritma, od kojih je skoro 89% bilo lažno, odnosno izazvano algoritamskim greškama.

„Dokotori, medicinske sestre i pacijenti osuđeni su na neverovatan broj alarma monitora koji se mogu rešiti poboljšanjem kompjuterskih algoritama. Rezultati naše studije upozoravaju na veliki broj alarma koji su uglavnom lažni i pružaju uvid u njihove uzroke, zajedno sa predlozima za poboljšanje ovih uređaja“, zaključuje Dru.

Napomena

I iz ovog istraživanja se može zaključiti da tehnika ne može sve da zameni i da je pacijentima ipak najpotrebnija briga „živih ljudi“, pri čemu ne može tehnika i jedan čovek opsluživati veliki broj teških bolesnika.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike