Porodice nam se raspadaju – evo glavnog krivca

Harmoničan odnos u porodici nešto je što svako želi. Međutim, realnost velike većine porodica pokazuje da je takav odnos samo fantazija – stvarnost je nešto sasvim drugo.

Prema novoj studiji iz Velike Britanije, pritisak zbog posla, novčani problemi i brige o deci doveli su do toga da jedan od 5 parova ima ozbiljne probleme u odnosima. Stanje nije ništa bolje ni u drugim razvijenijim zemljama, dok je u manje razvijenim i nerazvijenim zemljama situacija još lošija.

Studija navodi da loš kvalitet odnosa ima štetan uticaj na fizičko i mentalno zdravlje.

Studija je utvrdila sledeće podatke:

  • 2,87 miliona ljudi (18 parova) ima probleme u odnosima
  • 1,4 miliona porodica je na granici raspada
  • parovi koji su u braku manje od 16 godina imaju veće šanse za krizne odnose (22%)

Studija je rađena između 2013. i 2015. godine i obuhvatila je 20.980 parova. Osim međusobnog odnosa, urađena je analiza razmišljanja o razvodu, kao i o pokajanju što su uopšte stupili u brak.

Analiza pokazuje:

  • 9% parova razmišlja o privremenom razdvajanju ili o razvodu
  • 10% se žali na partnera ili se kaje što je u životnoj zajednici
  • 49% je prijavilo privremenu svađu lakšeg oblika
  • 6,8% je prijavilo tešku svađu

Studija navodi i da problematični i krizni odnosi između partnera mogu uticati zdravstveno na svakog pojedinca. Loš odnos može povećati rizik od: depresije, anksioznosti, visokog krvnog pritiska i srčanog udara. Odnos takođe utiče i na moguće rizično ponašanje, upotrebu alkohola i cigareta, a neretko i psihoaktivnih supstanci.

Često se dešava da deca koja odrastaju sa roditeljima koji imaju loše odnose – i sama imaju probleme u ponašanju poput hiperaktivnosti i agresivnosti.

Navedeni dokazi su uznemirujući pa se navodi da bi kao prvo ceo društveni sistem trebalo da stoji iza podrške za održivost i bolje funkcionisanje porodičnih odnosa i bračne zajednice.

Umesto zaključka

Trenutna situacija u svetu, a i kod nas, nije za pohvalu.

Na svim nivoima, pa čak i u filmovima, malo se radi na tome da bračna zajednica očvrsne, a odnosi među partnerima budu bolji.

Pred sve nas se postavljaju „visoki životno-materijalni“ standardi, pa se stalno trči za njima, a zaboravlja suština!

Da li je prag tolerancije i razumevanja danas toliko nizak da se zbog toga rasturaju brakovi i porodice? Izgleda da jeste.

Šta da činimo? Teško je dati prost i univerzalan odgovor. Češće treba da razmišljamo o tome šta nam je hitno a šta bitno. Potrebno je strpljenje i tolerancija, međusobni razgovori i kompromisi…

Nije sramota tražiti pomoć stručih ljudi: psihologa, sociologa, ili ići u bračno savetovalište.

Da li nas čekaju bolji dani – za sada se još uvek ne zna.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike