Veštački mišići

Proizvođači veštačkih konaca za ribolov kreirali su nedavno moćne veštačke mišiće (mišićna vlakna) koji mogu da pomognu ljudima sa invaliditetom ili da se ugrade u ekstremitete „jakih“ robota.

U poređenju sa ljudskim mišićima iste težine i dužine, veštački mišići mogu da podignu 100 puta veću težinu i „proizvedu“ 100 puta veću mehaničku snagu – nedavno su izjavili predstavnici jednog međunarodnog istraživačkog tima.

U veštačke mišiće visoke čvrstoće – proizvedene uvijanjem i namotavanjem polimera iz tehnologije za proizvodnju konaca za ribolov – ugrađena su vlakna koja mogu da izdrže 7,1 konjsku snagu po kilogramu. To je otprilike ista mehanička snaga kao snaga mlaznog motora, piše u izveštaju jedne studije.

Promenom temperature vlakna, menja se i snaga mišića, a ove promene mogu biti proizvedene na niz načina: električnim signalima, apsorpcijom svetlosti ili hemijskom reakcijom, izjavili su naučnici.

„Mogućnosti primene ovih mišića proizvedenih od polimera zaista su ogromne“, izjavio je autor studije Rai Baughman, direktor Instituta za nanotehniku na Univerzitetu Teksas u Dalasu. „Nasuprot tome, današnji najnapredniji humanoidni roboti sa veštačkim udovima ograničeni su motorima i hidrauličnim sistemima, čija veličina i težina ograničavaju spretnost.“

Uz pružanje neverovatne snage robotima i sličnim mašinama, ovi veštački mišići mogu da se koriste za poboljšanje sposobnosti i fino kretanje minimalno invazivne robotske mikrohirurgije, ističu istraživači. Pored toga, oni bi u budućnosti mogli potencijalno da se koriste za napajanje minijaturnih „laboratorija na čipu“ i da prenose osećaj dodira sa senzora na robotsku ruku, slično kao kod ljudske ruke.

Rezultati ovih istraživanja nedavno su objavljeni u časopisu „Science“.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike