U trendu

Drama Serene Vilijams posle porođaja

Mada je Serena Villijams bila neprikosnovena na teniskim terenima i s lakoćom igrala i iscrpljujuće mečeve, komplikacije tokom porođaja i posle rođenja ćerke ugrožavale su u nekim trenutcima život deteta, pa i nje same.

Posle porođaja Sereni je trebalo nekoliko nedelja da se oporavi, a o svojoj životnoj drami govorila je za nedavno za časopis „Vog“:

Porođaj

Posle lagane trudnoće, stvari su postale nesigurne kada je morao hitno da se uradi „carski rez“, i to zbog neuobičajenih srčanih radnji bebe. Prvog septembra 2017. godine Serena Vilijams je rodila ćerku Olimpiju.

Komplikacije

Drugog dana nakon porođaja, Serena je osetila nedostatak daha, slično kao 2011. godine, kada je imala zdravstvenih problema sa plućima (neka vrsta krvnih ugrušaka u plućima). Ona se poučena tim iskustvom odmah po „nedostatku daha“, u porodilištu, hitno obratila medicinskom osoblju.

Serena je rekla medicinskoj sestri da je potrebno hitno uraditi CT skeniranje i da joj je potreban što pre intravenski „heparin“ (antikoagulans – razređivač krvi).

Međutim, lekari i medicinske sestre u početku su smatrali da su to uobičajeni simptomi nakon trudnoće koji su zbunili Serenu, pa su rutinski uradili ultrazvučni pregled nogu (sumnjajući na vene nogu). Pošto ništa nije dijagnostikovano ultrazvučnim pregledom, poslali su je na CT skener. Na osnovu rezultata skeniranja, ustanovili su da je Serena bila u pravu. Bilo je nekoliko malih krvnih ugrušaka u plućima tako da su joj odmah dali heparin.

Komplikacije se nisu završile

Nakon ozbiljnog kašlja, zbog problema sa plućima, „popucali su šavovi“ na rezu gde je rađen carski rez i počelo je krvarenje. Ispostavilo se da je zbog heparina, koji joj je spasao život od ugrušaka, bilo teško zaustaviti unutrašnje i spoljašnje krvarenje na zašivenoj rani od reza. Tada se pojavio veliki hematom (izliv krvi van krvnih sudova) koji joj je ispunio abdomen.

Zbog hematoma u abdomenu bila je neophodna još jedna operacija. Pored toga, ubačen je specijalni filter u glavnu venu, tako da „zatrovana krv“ ne dođe do pluća.

Posle svih intervencija Serena je počela da se oporavlja, ali je bila prikovana za krevet skoro šest nedelja.

Napomene

Sama trudnoća, prirodni porođaj ili carski rez – nose u pojedinim slučajevima određene rizike i moguće komplikacije. Zato je potrebno da žene tokom trudnoće idu redovno kod ginekologa i a da se sve vreme prati stanje bebe i žene, a neposredno pre i posle posporođa potrebno je voditi računa o zdravstvenom stanju žene i bebe.

Prema podacima „Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti“, kod oko petine porodilja javljaju se neke manje ili veće komplikacije tokom trudnoće i porođaja. Interesantno je da je kod crnkinja nešto veći broj komplikacija (iz raznih razloga) tokom i posle porođaja nego kod žena bele rase.

Iako je naročito na zapadu porođaj carskim rezom „u modi“, stručnjaci upozoravaju da je svaki carski rez „jedna ozbiljna abdominalna operacija sa primenom anastezije“ koja može da ima ne baš retke komplikacije.

Podsećamo da su trudnice i njihove bebe pod posebnim rizikom ako su trudnice: pušači, gojazne osobe, anoreksične osobe, dijabetičari, astmatičari, bolesnici sa kardiovaskularnim problemima, hronični bolesnici i osobe koje su imale neku operaciju. Takve trudnice treba da tokom trudnoće i pri porođaju budu pod posebnom pažnjom i tretmanom od strane lekara, odnosno lekari (ginekolozi) treba da budu upoznati sa njihovim osnovnim stanjem, istorijom bolesti i naslednim faktorima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.