U trendu

Još nešto o impotenciji

Gubitak polnog nagona kod muškarca nazivamo impotencijom. Impotencija ili erektilna disfunkcija je stanje kada ne dolazi do zadovoljavajućeg ukrućivanja penisa prilikom seksualne stimulacije.

Možda niste znali?

Povišeni nivo holesterola u krvi i povišeni nivo drugih masnoća u krvi imaju veze sa impotencijom. Dve trećine impotentnih muškaraca ima povišen holesterol ili probleme sa arteriosklerozom.

Erektilna disfunkcija može ukazivati na dolazeće koronarne bolesti, tj. bolesti srca, jer 65% osoba koje pate od erektilne disfunkcije ima oboljenja koronarnih krvnih sudova. Dešava se da impotencija ima i „pozitivan efekat“, jer pacijenta koji to ozbiljno shvati i ode lekaru na vreme može spasti od infarkta.

Dijabetes i impotencija su međusobno povezani: tri četvrtine muškaraca-dijabetičara ima neki oblik impotencije. Gledano iz drugog ugla, dijabetičari imaju tri puta više problema sa impotencijom nego zdrave osobe.
Impotencija može biti uzrokovana i lekovima za regulisanje ili za smanjenje krvnog pritiska. Oko 66% bolesnika sa povišenim krvnim pritiskom ima problema sa potencijom.

Depresija i lekovi protiv depresije značajno utiču na smanjenje potencije kod muškaraca, bez obzira na starost.

Gotovo polovina pacijenata koji imaju problema sa prostatom imaju i probleme sa impotencijom. Zbog toga, ukoliko se javi impotencija, valja pregledati i proveriti da nije uzrok nepravilno funkcionisanje prostate. Na ove probleme ukazuju češći nagon za mokrenjem, slabi mlazevi urina ili bolovi pri mokrenju.

Droga je takođe jedan od uzroka impotencije kod muškaraca.

Hranom protiv impotencije

Protiv povremene impotencije (manjeg intenziteta) preporučuju se čajevi od kamilice, sladića, koprive, cimeta ili đumbira.

Ishrana može veoma pozitivno delovati na jačanje polnog nagona. Za redovan i normalan seksualni život preporučuju se namirnice bogate vitaminima, magnezijumom, manganom, cinkom, belančevinama i esencijalnim masnim kiselinama. Zato je potrebno svakodnevno jesti dosta voća i povrća.

Treba izbegavati previše masne i „teške“ hrane i previše alkoholnih pića.

Zdravim načinom života protiv impotencije

Ukoliko imate velikih problema sa potencijom, trebalo bi da se obavezno javite lekaru, jer uzrok impotencije može biti neko „ozbiljnije“ oboljenje. Za zdrav i normalan seksualni život preporučuje se i zdrava hrana i zdrav način života.

Ako ste navedene probleme ozbiljno shvatili, treba da smanjite unos alkohola, pušenje, pojačate fizičke aktivnosti, više se odmarate i duže spavate. Posle nekoliko nedelja zdravog života, rezultati će biti sve pozitivniji.

Srodni članci

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.