Kad je BRAČNI seks u krizi – šta činiti?

Ponekad u braku prestane interesovanje za seks ili jednom od partenera „nedostaje seks“. S vremenom je čežnja za seksom sve ređa dok se ne „smanji“ ili možda zaista istinski nestane. Umesto toga – sve je veća tenzija.

Postavljaju se pitanja: Zašto? Šta sad???

I Vama nedostaje seks?

Možda ste bezuspešno pokušavali da rešite problem svečanim večerama, seksualnim igračkama, erotskim filmovima ili romantičnim odmorima. Možda ste pokušali da razgovarate o tome – ili ste možda kroz svađu o tome grubo razgovarali… U svakom slučaju, „sve“ ste pokušali, ništa nije uspelo. I šta sad?

Pokušajte da rešite problem glavom (pronaći način da imate više seksualnih odnosa i da oni budu kvalitetni), razmislite i razgovarajte o tome na koji način vi i vaš partner doživljavate ovu situaciju.

Razmislite o sopstvenim mislima i osećanjima. Fokusirajte se na misli i osećanja svog partnera. To je obično teško postići a da pri tom ne postanete toliko preopterećeni emocijama da izgubite sposobnost da jasno i trezveno razmišljate o situaciji. Ako se to dogodi, pronađite način da se smirite i dobro razmislite.

Kada razgovarate sa svojim partnerom o seksu, imajte na umu da razgovor neće biti ni brz ni lak. Morate polako da „nastupate“, kako biste razumeli partnera (partnerku) i osećali da on razume vas. Ovo će vam pomoći da rešite trenutni problem, nije nedostatak seksa u vašem braku problem, već je vaš problem neuspeh da delujete zajedno kako biste rešili nedostatak seksa u odnosu.

Nakon razgovora o ovom pitanju (razmatranja), možda ćete utvrditi da imate novi fokus. Možda ćete bolje da slušate svog partnera ili ćete imati više osećanja prema njegovim stavovima. Ali slušanje je samo deo jednačine. Morate takođe biti sigurni da vaš partner zaista oseća i „čuje“ vaše reči i osećanja.

Razgovarajte sve dok vi i vaš partner ne osetite da ste stvarno razjasnili ono što vaš partner oseća u odnosu na vaš seksualni život i vašu vezu uopšte.

Jednako je važno da se čujete i razumete. Morate jasno izraziti svoja osećanja i razmišljanja i biti uporni u vezi s tim. Ako vam se čini da partner ne razume, pokušajte da se izrazite na drugi način ili da izaberete drugo vreme ili mesto da biste razgovarali o tome.

Ponekad je teško odlučiti „ko je u pravu“ ako nema dovoljno razumevanja.

Kako pregovarati tako da jedno drugo „čujete“? Obično pomaže da se više puta vraćate na istu temu i „sporna pitanja“, da se uverite da oboje želite da budete srećni. Kada postignete osećaj da ste u istom timu, iako imate različita mišljenja i lična iskustva, možete raditi zajedno kako biste rešili svoj problem. To može uključiti neke kompromise ili pomeranje malo izvan zone komfora i udobnosti, bilo vaše bilo vašeg partnera (partnerke).

Ako oboje mislite da se sporo ili nikako krećete napred, možda biste mogli da potražite spoljnu pomoć. Spoljna pomoć može biti literatura, lekar ili stručna pomoć bračnog savetnika, savetnika za parove ili seksualnog terapeuta.

Umesto zaključka

Vaš seksualni život očigledno nisu samo: trajanje seksualnog odnosa, količina seksa i učestalost seksualnih odnosa već i kvalitet, uključujući i emocionalne doživljaje.

Takođe je važno da dve osobe koje se fizički slažu (seksualno slažu) treba kroz seskualne odnose da izraze svoju emocionalnu ili psihološku vezu.

Razmislite i međusobno razgovarajte o svim poteškoćama: samom fizičkom činu seksa (bol ili neprijatnosti), učestalosti seksualnih odnosa ali i o emocionalnoj povezanosti.

Ako efikasno pristupite rešavanju problema kao par, nadamo se da ćete naći način da povećate svoju intimnost na fizičkom i emotivnom nivou.

3 komentara
 1. ANDREJ

  Kada se pojavi kriza u braku (obavezno posle deset godina braka),postoji samo jedan lek.Muskarac da nadje zgodnu temperamentnu ljubavnicu,kojoj su poznate sve seksualne varijante.Zena treba da nadje ljubavnika,koji ima dobru kondiciju i koji poznaje 1O1 pozu u seksu. Takvo resenje bracnog problema,treba da traje jedno godinu dana,dok se oba partnera dobro ne zasite seksa sa novim partnerima.Tada to stanje treba prekinuti,i „osvezeni“ i muz i zena, treba da nastave svoj brak,obogacen novim seksualnim dostignucima,koje su stekli u van bracnoj avanturi.Naravno, sve treba da ostane diskretno,i brak se uspesno nastavlja…do nove krize.!

 2. Anonimni

  Dovesti kuci jos jednu zenu da razbije krizu , i pomogne u kuci prvoj. 🙂

  1. Anonimka

   Samo probaj! 🙂

Napišite komentar