Kako rast fetusa utiče na kasniji život?

Deca koja su bila mala u ranim fazama razvoja fetusa mogu imati povećan rizik za srčane probleme u kasnijem životu. Ovo su rezultati jedne nedavne studije sprovedene u Holandiji.
Nalazi sugerišu da su prva tri meseca trudnoće ključni period za zdravlje dečijeg srca u kasnijim godinama života. Istraživači ističu da je u prvom trimestru trudnoće obuhvaćen period ubrzanog razvoja bebe – tada počinju da se formiraju srce i ostali glavni organi.
Istraživanjem je obuhvaćeno oko 1.200 dece, a proučavano je 6 faktora rizika za kardiovaskularne bolesti. Među ovim faktorima su: količina telesnih masti, distribucija telesnih masti, visina krvnog pritiska, nivo holesterola i stanje insulina.
Upoređenjivana su deca sa malom i velikom telesnom težinom tokom prva tri meseca trudnoće. Deca sa malom telesnom težinom tokom prvog trimestra trudnoće u odnosu na težu decu imala su značajno više masti i masti ukupno oko trbuha, viši krvni pritisak i nezdravi nivo holesterola.
Biti manji i lakši tokom prvog trimestra takođe je povezano sa povećanim faktorima rizika od kardiovaskularnih bolesti u detinjstvu.
Studija je otkrila vezu između male veličine fetusa (bebe) tokom prvog trimestra trudnoće i potencijalnih kasnijih srčanih problema. Nije dokazana uzročno-posledična veza: “Zašto fetus ima manju težinu, odnosno zašto kasnije takva deca imaju kardiovaskularne probleme?"
Potrebna su dalja istraživanja kako bi se identifikovalo zašto je manja veličina fetusa tokom prvog trimestra povezana sa povećanim rizikom od srčanih problema u detinjstvu i dugoročnim zdravstvenim posledicama. Ovo su zaključci do kojih je došao profesor epidemiologije na Medicinskom univerzitetskom centru u Roterdamu.
Ova studija samo je povećala broj dokaza tvrdnjama da je spor rast fetusa povezan sa povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i drugih zdravstvenih problema u kasnijem životu – istakli su Gordon Smit i Ketrin Aiken sa Univerziteta u Kembridžu u Engleskoj.
I ovo istraživanje je pokazalo da ima mnogo nepoznanica o tome šta sve utiče na razvoj fetusa tokom trudnoće i kakve to ima posledice na kasniji život bebe, deteta, odnosno “budućeg čoveka”.
Studija je nedavno objavljena u internet izdanju "BMJ" (raniji naziv "British Medical Journal").

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike