najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Kontraceptivna pilula koja smanjuje menstrualne tegobe

Ministarstvo zdravlja Kanade odobrilo je upotrebu kontraceptivne pilule koja se zove YAZ. To je kontraceptivna pilula koja sadrži male doze estrogena i progesterona.

Za razliku od ostalih kontraceptivnih pilula koje se uzimaju 21 dan (21/7), a narednih 7 dana se uzima prazna pilula (placebo), Yaz se uzima 24 dana (24/4), a naredna 4 dana prazna pilula.

Organizam je tako u kraćem vremenskom periodu bez estrogena i na taj način se smanjuju menstrualni simptomi kao što su glavobolja, grčevi u malom trbuhu, napetost i osetljivost dojki.

Pojedine žene imaju veoma izražene menstrualne tegobe, pa su prinuđene da odsustvuju sa posla, iz škole ili drugih regularnih aktivnosti. Koristeći YAZ pilule, žena je samo 4 dana bez estrogena i samim tim su njeni menstrualni simptomi manje izraženi. Iako se sa ovom pilulom estrogen uzima 24 dana, ukupna doza estrogena koja se unosi u organizam manja je nego sa tradicionalnom kontraceptivnom pilulom.

Na osnovu ankete, ustanovljeno je da 77 procenata žena starosti 16 do 22 godine želi baš takvu pilulu: sigurnu za kontracepciju i pilulu koja smanjuje već navedene menstrualne tegobe.

Ova pilula sadrži specijalan progestin-drospirenon (DRSP), koji smanjuje mogućnost nastanka akni (bubuljica) mnogo efikasnije nego ostale kontraceptivne piliule, i to zahvaljujući progestinu.

Kao i ostale kontraceptivne pilule, i YAZ smanjuje rizik od nastanka nekanceroznih cisti i čvorova u dojkama, kao i rizik od nastanka vanmaterične trudnoće, raka jajnika i raka endometrijuma.

Ukoliko osoba želi da koristi ovu pilulu, mora se pre toga konsultovati sa svojim ginekologom.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike