U trendu

Maske su pale: sve zablude o vantelesnoj oplodnji u Srbiji

Čak 90 odsto građana u Srbiji poznaje osobu koja pokušava ili je pokušavala da zatrudni, dok više od polovine anketiranih ne zna koliko vremenski traje jedan postupak vantelesne oplodnje.

Svaki drugi ispitanik ne zna koliko postupaka finansira Republički fond za zdravstveno osiguranje, te nemaju informaciju da li mogu ostvariti prava na vantelesnu oplodnju o trošku fonda. Gotovo 12 odsto ispitanika misli da je vantelesna oplodnja jedini vid lečenja steriliteta i da se jedino vantelesnom oplodnjom može rešiti problem začeća.

Zabrinjava podatak da više od 14 odsto ispitanih misli da je neplodnost nasledna bolest, pokazuju rezultati ankete koju je u poslednjih šest meseci sprovodilo Udruženje „Šansa za roditeljstvo”, na uzorku od 4.300 građana u Srbiji.

Na pitanje da li muškarac može tokom celog svog života da proizvodi spermatozoide, čak 52 odsto anketiranih je odgovorilo pogrešno, odnosno da ne može. Čak 57 odsto anketiranih bi doniralo svoju reproduktivnu ćeliju s tim da, kako je anketa pokazala, nisu dovoljno upoznati sa tim šta je to donacija.

„Anketa pokazuje da građani Srbije u reproduktivnom dobu, posebno žene, nisu dovoljno informisani o proceduri vantelesne oplodnje, nisu upoznati sa zakonskim regulativama i ne znaju svoja prava, apsolutno nisu upoznati sa procedurom donacije reproduktivnih ćelija i embriona, ne znaju koliko novca treba izdvojiti za jedan pokušaj vantelesne oplodnje u Srbiji, a nisu dovoljno informisani ni o svom reproduktivnom zdravlju. Smatraju i da informacije nisu lako dostupne”, kaže Sandra Jovanović, predsednica Udruženja „Šansa za roditeljstvo”.

(D. D. K, „Politika“)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.