U trendu

Najjači razlog da ostavite cigarete

Za ostavljanje cigareta i pušenja nikad nije kasno. Rizici od pušenja cigareta po zdravlje postoje u bilo kom životnom dobu da ste pušač. Jedan od najvećih rizika po zdravlje za žene jeste pušenje za vreme trudnoće. Tada trudnica osim rizika za sebe stvara i rizik po zdravlje bebe koju nosi.

Prema nekim istraživanjima jedna od pet trudnica puši. Poznato je da se time povećavaju šanse za pobačaj, prevremeni porođaj, kao i mogućnost budućeg lošeg zdravlja bebe.

Rezultati istraživanja govore da korišćenje nikotinskih flastera ili leka („ziban“) pomaže trudnicama da ostave cigarete i za veme trudnoće i posle porođaja. Međutim, istraživači preporučuju neophodnost savetovanja trudnice sa svojim lekarom pre uzimanja bilo kakvog leka.

Novi rezultati studije na osnovu dokaza daju trudnicama opcije rizika za cigarete u trudnoći i posledice po sebe i dete. Od 1300 trudnica pušača u istraživanjima iz Kvebeka (Kanada) korišćenjem nikotinskih flastera ili leka ziban, 80% je bilo u stanja da ostavi cigarete za vreme trudnoće. Dobra vest je da je 68% onih koje su koristile flastere i 60% onih koje su koristile lek trajno ostavilo cigarete.

Rezultati studije nisu iznenađenje, jer ostavljanje cigareta ne može da šteti organizmu pa se zato ovi rezultati nalaze direktno u programima odvikavanja od pušenja koje se sprovode svuda u svetu.

Na kraju, ponovo se naglašava da se sve trudnice i žene koje žele da zatrudne prvo konsultuju sa svojim lekarom oko opšteg individualnog zdravstvenog stanja i da ovde navedene flastere i lekove ne uzimaju na svoju ruku.

Postoji više načina odvikavanja od pušenja i ne želimo da reklamiramo bilo koji lek, ali vam preporučujemo da sa svojim lekarom treba pronaći najbolje rešenje. Ako drugih prilika ili razloga „nema“ za odvikavanje od pušenja, onda je trudnoća najveći i „pravi“ trenutak, za svaku ženu, za prestanak sa pušenjem.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar