najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Pet stvari koje niste znali o menstrualnom ciklusu (2)

Evo najčešće postavljanih pitanja o menstrualnom ciklusu, kao i odgovora eminentnih ginekologa.

Da li je moguće zatrudneti za vreme menstruacije?

Stručnjaci kažu: moguće je, ali je malo verovatno. Bitno je da znate da li je krvarenje koje imate zaista menstruacija ili ne, jer neke žene imaju krvarenje i između dve menstruacije, za vreme ovulacije. Ako za to krvarenje mislite da je menstrualno, onda možete zatrudneti.

Žena, takođe, može imati seksualni odnos pred kraj svog menstrualnog ciklusa, a ovulirati samo nekoliko dana kasnije. Stručnjaci kažu: možete tehnički biti na kraju menstrualnog perioda, ovulirati tri dana kasnije, ali spermatozoidi su još u vašem telu i tada možete zatrudneti.

Ako imam menstruaciju, da li mogu biti sigurna da nisam trudna?

Stručnjaci kažu: ne možete biti 100% sigurni, jer se krvarenje javlja i u ranoj trudnoći. Nekada možete primetiti razliku, ali nekada ne možete.
Ako imate neke simptome trudnoće, poput jutarnje mučnine, onda ipak test trudnoće nije loša ideja.

Ako mi tampon predugo ostane u telu, da li rizikujem da dobijem toksični šok sindrom?

Toksični šok sindrom, ili TSS je bolest opasna po život, prouzrokovana bakterijskom infekcijom. Na naslovnim stranama novina, vesti o ovoj bolesti nalazile su se 1980. kada je bila zaražena mlada žena koja je koristila snažno upijajuće tampone marke koja danas više ne postoji na tržištu. U njima je bila bakterija koja izaziva toksični šok sindrom.

Simptomi TSS-a su: iznenadna groznica, drhtavica, dijareja, povraćanje i osip na koži.

Neki stručnjaci tvrde da snažno upijajući tamponi koji dugo ostanu u vagini postaju žarište za razvoj bakterija i uzrokuju TSS. Drugi tvrde da na razvoj bolesti ne utiče dužina vremena držanja tampona.

Koliko dugo je poželjno ne menjati tampon?

Sledite uputstvo na pakovanju. Na primer, na veb sajtu jednog popularnog proizvođača tampona piše da bi tampon trebalo menjati na svakih 4-8 časova.

Stanje TSS veoma je retko. U Sjedinjenim Američkim Državama godišnje samo jedna od 100.000 žena oboli od TSS-a. Mnogi doktori o ovoj bolesti samo uče, a nikad je ne susretnu u praksi.

I ako mislite da znate sve o svom mesečnom ciklusu, uvek se može saznati nešto novo.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike