U trendu

Policistični jajnici – vodeći uzrok steriliteta

Sindrom policističnih jajnika ili, kao što se često može videti u izveštajima lekara specijalista, skraćeno, PCOS – predstavalja veoma čest endokrinološki poremećaj. Zastupljen je u svim rasama i nacionalnostima i najčešće se pominje procenat od 10% zastupljenosti ovog poremećaja u populaciji žena tokom reproduktivnog perioda (od 16. do 40. godine). Predstavlja vodeći uzrok steriliteta.

Najčešći klinički simptomi ovog poremećaja su prekomerna telesna težina, mada i mršave osobe mogu imati PCOS, neredovne ovulacije (menstruacije) i znaci povećane sekrecije muških hormona (pojačana maljavost i akne na licu i telu).

Mada je uzrok poremećaja nepoznat, poznato je da postoji sklonost ka nastanku šećerne bolesti, kao i postojanje insulinske rezistencije i gojaznosti.

Iako neplodnost nije izražena kod svih osoba sa PCOS, problemi zatrudnjivanja postoje kod najvećeg procenta osoba. Zbog toga je veoma važno, ukoliko postoji dijagnoza PCOS, preduzeti na vreme terapiju radi čuvanja tkiva jajnika za stvaranje jajnih ćelija, a ukoliko se planira trudnoća, terapija treba da bude usmerena na stimulaciju ovulacije.

Terapija zavisi od starosti pacijentkinje i njene želje za trudnoćom. Ukoliko je u pitanju mlada osoba koja ne želi da rađa, osnovna terapija je redukcija telesne težine, ako je osoba gojazna, a zatim davanje oralnih kontraceptiva koji će sprečiti stvaranje novih cista na jajnicima.

Željena trudnoća se postiže prekidom davanja oralnih kontraceptiva, najčešće u prva tri meseca po prekidu terapije. Ukoliko terapija nije redovna, veće su šanse da trudnoća ne uspe. Ako je osoba gojazna, kombinacija dijete i lekova koji povećavaju osetljivost ćelija na delovanje insulina (metformin), a po uspostavljanju približno normalne telesne težine, stimulacija ovulacije tabletama (klomifen) kod 26% pacijantinja dovodi do trudnoće.

Ukoliko nakon tromesečne stimulacije ovulacije ne dođe do trudnoće, terapija je drugačija i ovulacija se postiže davanjem hormona u injekcijama.

Stari način lečenja steriliteta kod PCOS podrazumeva operaciju koja ima cilj da se napravi tzv. klinasta resekcija, kojom se uklanja zadebljala opna jajnika. Ova intervencija treba da bude poslednja mera za postizanje željene trudnoće, tj. predlaže se samo ukoliko su gorenavedene metode bile bez uspeha.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.