Sifilis – mračni saputnik ljubavi

Foto: Ghwtog/Pixabay.com

U epohi nestabilnosti i društvenih potresa, o čemu nam svedoči i istorija, dolazi do pravog “procvata” raznoraznih zaraza i infekcija. Među njima je i sifilis.

Uzročnik ove boljke je mikroorganizam iz familije spiroheta (bleda treponema). Ovaj naziv dobila je zbog toga što obični pigmenti-indikatori za bakterije praktično ne mogu da oboje njeno tanko spiralno telo. Ova spiroheta “udobno” se oseća samo u organizmu domaćina, dok van njega brzo ugiba, ne mogući da izdrži isušivanje i temperaturne promene. Stoga do infekcije sifilisom u praksi dolazi samo prilikom neposrednog (po pravilu – polnog) kontakta sa obolelom osobom.

Kroz tri do četiri nedelje, na mestu gde se “ugnezdio” uzročnik obrazuje se primarni afekt – tzv. tvrdi šankr, bezbolni jarko-crveni čir tvrdih ivica. Nakon izvesnog vremena, ovaj čir nestaje, ali to ne znači da je i bolest prestala: naprotiv, baš se u to vreme bleda treponema aktivno razmnožava i premešta po organizmu, koristeći limfne sudove kao “reku” za širenje. Bolesnik ponekad može osećati nemoć, iscrpljenost, glavobolju, pa i groznicu. Mogu se primetiti i oticanja limfnih žlezda.

U sledećem, drugom stadijumu, bolesnik primećuje osip na koži i sluzokoži, pa i na dlanovima i stopalima. Ukoliko se ponada volšebnom ozdravljenju i ne obrati se lekaru radi hitnog preduzimanja postupka izlečenja (ukoliko se lečenje preduzme dovoljno rano i energično, sifilis je potpuno izlečiv), spiroheta može da se pritaji i na nekoliko godina, tek povremeno dajući znaka od sebe: kao što se i pojave, osipi isto tako netragom i nestaju, a zaražena osoba se u međuvremeno oseća, praktično, potpuno zdravom.

Mirni periodi, bez ikakvih simptoma, postaju sve duži što vreme više protiče i što je trenutak infekcije dalje. Kod čoveka koji nije upoznat sa osobenostima sifilisa, može se čak javiti i naivni osećaj ili ubeđenje da ozdravljuje, jer se oseća potpuno normalno. No, ta sreća samo je prividna: uzročnik bolesti već se nastanio u svim organima i tkivima i svakog trenutka može da pogodi čak i najvitalnije organe, poput nervnog sistema ili jetre. Ipak, u ovom periodu, još uvek je moguće preduzeti lečenje.

Ukoliko se, međutim, bolesnik ne leči ili se lečenje sprovodi nesistematično, od jedne do druge manifestacije bolesti, bolest se odugovlači, a kroz tri-četiri godine telo prekrivaju kraste koje zahvataju i duboke slojeve kože. Dolazi do postepenog razaranja unutrašnjih organa, kostiju i nervnog sistema.

Najčešće stradaju srce i krvni sudovi, posebno aorta. Njen zid postaje upaljen, a na njemu dolazi do nagomilavanja kalcijuma. Bolesna osoba u ovom stadijumu oseća bol u grudima i ima problema sa disanjem. Ukoliko se sa lečenjem počne u ovom stadijumu, moguće je zaustaviti patološki proces, ali se više ne može ustanoviti normalan rad organa pogođenih infekcijom.

Scenario “međudejstva” uzročnika sifilisa i organizma domaćina posve je, dakle, jasan. Međutim, sifilisom se, nažalost, može zaraziti i dete, odnosno novorođenče. Bleda treponema prodire kroz posteljicu bolesne majke i zaražava plod. To najčešće dovodi do spontanog pobačaja u poznoj fazi trudnoće, obično između šestog-sedmog meseca. Nekada se dešava da se rodi mrtvorođenče, ali je moguć i dolazak na svet živog deteta sa urođenim sifilisom. Njega je moguće u potpunosti spasti, ali je za to neophodno brižljivo i podrobno ispitivanje i lečenje u specijalizovanom stacionaru.

Kako izbeći susret sa tako neprijatnom infekcijom? Odmah treba reći da nije moguće odbiti je i zaštititi se od nje unapred. Protiv ovog oboljenja nema ni vakcine, ni drugih metoda aktivne profilakse. Stoga, u prvi plan izbija sanitarna higijena i, nadasve, zdrav razum i smisleno ponašanje. Izbegavanje sumnjivih slučajnih veza – “plata” je kojom ćete najbolje nagraditi i zaštititi sopstveno zdravlje.

Ukoliko vam se, međutim, ova nesreća već dogodila, najvažnije je pravilno izabrati lekara, zdravstvenu ustanovu i postupak lečenja. Zaustavite se na onima koji su spremni da snose odgovornost za svoju delotvornost, kvalitet rada i – što je glavno – za rezultat lečenja.
Nastaviće se…

Jedan komentar

  • Sanja Savić

    Zaista mi je drago što se u posljednje vrijeme više govori o ovim polno prenosivim infekcijama, jer, naravno, bolje je spriječiti, nego liječiti. Bitno je da se ljudi više upoznaju sa ovim radi prevencije.

Ostavite komentar

Oznake